Ukategorisert

Fornuftig med brukerbetaling

I hver menighet i kirken bør det være debatt om brukerbetaling.

I Vågsøy i Sogn og Fjordane kan det bli aktuelt å ta betalt for flere tjenester enn tidligere. Kirkeverge Anne Gry Fløien har fått mandat fra soknerådet til å vurdere om kirken bør sette en prislapp på sine tjenester.

–Innspill som har kommet, går på å ta betalt for alt fra bryllup og begravelser, til dåp og konfirmasjon. Det er jo ikke noe hyggelig å tenke på brukerbetaling, men vi er nødt til å ta debatten, sier Fløien til Vårt Land.

I Norge er det bompengefinansiering, altså spleiselag mellom brukerne og skattebetalerne. Bompengefinansiering er et godt prinsipp fordi det slår fast at brukerne skal betale. Så enkelt bør det være også i Den norske kirke.

Brukerbetaling skal resultere i redusert bruk av skattefinansierte penger.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
6 years ago

Når medlemmer av Human-Etisk forbund må betale kroner 950 for en navnefest, og ikke-medlemmer må betale kroner 1.950 for en navnefest, kan jeg ikke begripe hvorfor man ikke skal kunne gå inn for brukerbetaling i kirkene også. Grunnen til at debatten er så følelsesladet, er sannsynligvis at dette er noe man ikke er vandt til fra tidligere. Men kirkegang og sakrament er ikke gratis i Norge, og det har aldri vært det. Det er tvert imot skattefinansiert, tidligere tiendefinansiert.
La folk betale for det de bruker selv, og la oss andre få slippe.

Fra arkivet