Ukategorisert

Hvorfor er Saudi-Arabia vår venn, Børge Brende?

Ytringsfriheten er under angrep i Vesten, men i mange land i Midt-Østen finnes den ikke i det hele tatt. En blogger i Saudi-Arabia skal piskes offentlig. Ha vil du gjøre, Børge Brende?

Vi kan føle avsky over angrepet mot avisen Charlie Hebdo i Paris denne uken, og skrekk for at ytringsfriheten skal bli redusert som følge av sensur eller selvsensur. Men det er viktig å huske at i mange land i Midt-Østen finnes det ikke ytringsfrihet overhodet. Et slikt land er en nær alliert av Norge og USA; Saudi-Arabia. Et monarkistisk diktatur der en streng variant av islam dominerer – med skadelig innflydelse over rettsvesen, religion, kulturliv og den enkelte borgers personlige frihet.

Raif Badawi er dømt for å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt. Han er også anklaget for å fornærmet Islam i Saudi-Arabia.I følge dommen skal Raif motta ikke mindre enn 50 piskeslag hver gang, med ikke mer enn en ukes pause mellom hver gang. Dette skriver menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty på sin nettside. Liberaleren har tidligere omtalt dommen.

Å starte en blogg der man setter samfunnsforhold under debatt er ingen forbrytelse. Det er å bruke sin medfødte rett til å ytre seg. Å fornærme religion er en del av ytringsfriheten. Men i Saudi-Arabia er det hverken religionsfrihet eller ytringsfrihet.

The Guardian skriver at Badawis blogg «Free Saudi Liberals» har blitt stengt, og straffen mot Badawi kan være et uttrykk for en advarsel til alle i landet som krever reformer. Krav om endringer i en politikk man mener er dårlig er en selvfølge i et fritt samfunn. Men Saudi-Arabia er ikke fritt. Det er et diktatur.

Saudi-Arabia dreper sine borgere. De er et av verdens verste land når det gjelder å praktisere dødsstraff. Aftenposten omtalte nylig landets praktisering av dødsstraffen. Samtidig er Saudi-Arabia et av landene Norge samarbeider tett med, og satser på. «Blodig business» kalte Klassekampen det i en leder i november i fjor.

I oktober i fjor skrev Raif Badawis ektefelle et innlegg i Aftenposten, der hun ba utenriksminister Børge Brende om hjelp. Den hjelpen bør hun få. Norge bør tilby Badawi asyl.

Amnesty har startet en aksjon for å stanse piskingen av Raif Badawi, og for å få ham løslatt. Dette skriver Amnesty på sin hjemmeside:

Hva kan du gjøre:

• Signere aksjonen
• Ringe den Saudi-arabiske ambassaden og protestere mot piskingen. Ambassadens telefonnummer er 22 04 90 10 og 22 04 90 11. Ambassaden åpner klokken 09:00. Husk å være saklig og tiltale personene på ambassaden høflig.
• Fortelle alle du kjenner om saken
• Printe ut underskriftslisten og henge den opp på en felles oppslagstavle.
• Skape oppmerksomhet om saken på nett og i media, på skolen, arbeidsplassen, og/eller på gaten
• Fortelle andre hva du har gjort i kommentarfeltet

Signér aksjonen her.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer