Ukategorisert

Bør tvinge NRK til lavere aktivitet

Ingen annen allmennkringkaster koster hver enkelt lisensbetaler mer penger enn den norske. Det viser tallene fra Den europeiske kringkasterunionen, tall som Dagbladet presenterer.

Det er politikerne som har ansvaret for at NRK koster mye for mange borgere. Kringkastingsavgiften er en lovpålagt skatt som Stortinget fastsetter hvert år. Avgiften blir delt i to terminer, med forfall 31. januar og 31. juli, og dette er muligens årsaken til at mange ikke tenker så mye over kostnadene NRK gir for husholdningen.

Stortinget har bestemt at kringkastingsavgiften skal tilfalle NRK. Høye inntekter gir som regel et høyt aktivitetsnivå og tilsvarende høye utgifter. NRK har tre TV-kanaler, en haug med radiokanaler og et stort nettsted, for å nevne tilbud som er godt synlig for befolkningen.

Dersom Stortinget reduserte kringkastingsavgiften, ville NRK blitt tvunget til å legge om driften. Redusert NRK-aktivitet ville bidratt til vekst hos private aktører som gjennom dagens NRK-modell får store utfordringer. Det er kamp om oppslutningen, og politikerne har gitt NRK ekstra gode vilkår i kampen.

Kringkastingsavgiften er i år på 2 756,16 kroner.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?
  Klima og miljø er del av bærekraftsmålene. Hvordan skal dette samle menneskeheten? Og hvordan var det nå med rettsstaten? Siste og fjerde del av en artikkelserie om bærekraftsmålene – med en oppsummering.
 • Joda, det drypper nedoverJoda, det drypper nedover
  Trickle down economics er blitt en slags vits. Men ikke la deg lure: Den stemmer.
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.
 • Den gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfraDen gale kongen og hans lege – og en revolusjon ovenfra
  Johann Friedrich Struensee gjennomførte en revolusjon i Danmark-Norge. Fra toppen av det dansk-norske eneveldet. Han ble henrettet 28.april 1772, for majestetsfornærmelse.