Ukategorisert

Streik i Norge

Regjeringen har med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i spissen foreslått moderate endringer i arbeidsmiljøloven.

Regjeringen redegjør best for egne forslag på nettstedet Regjeringen.no.

Sammenlignet med dagens arbeidsmiljølov, lenket fra Lovdata, er det justeringer som blir gjort i regjeringens forslag. Justeringer som skal gjøre Norge i stand til å møte fremtiden. Regjeringen kunne gått mye lengre, men store endringer har ikke flertall i regjeringen eller på Stortinget.

Det optimale er desentraliserte avtaler, altså avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Selv om regjeringen flytter makt i forslagene, er vi langt unna målsetningen om individuell behandling av arbeidstakerne.

Fagbevegelsen slår på stortromma og signaliserer at de er imot små endringer av dagens lovverk. Det skal bli spennende å se virkemidlene som blir tatt i bruk når det kommer slag det er verdt å kjempe for.

Stor oppslutning?
Streiken har blitt markedsført massivt over lengre tid, markedsført på ulike måter – fra Debatten på NRK1 til bruk av sosiale medier. Til tross for markedsføringen melder LO dagen før dagen, at det er meldt om markeringer 120 steder i Norge. 120 forskjellige plasser er ikke imponerende mye basert på ordbruken mot forslaget.

Det ville vært en seier for fornuften om onsdagens streik fikk sørgelig få deltakere. Forslagene er så moderate sammenlignet med dagens lovverk, at medlemmene i fagbevegelsen bør bruke tiden mer fornuftig enn politisk streik i «verdens rikeste land».

Mest lest

Arrangementer