Ukategorisert

Flytter salg fra Vinmonopolet

Vin- og brennevinleverandørenes forening mener regjeringen og stortingsflertallet flytter salg fra Vinmonopolet til grensehandel og smugling med dagens avgiftspolitikk.

I dag ble det kjent at det er nedgang i alkoholomsetningen. En mer liberal politikk med økt tilgjengelighet kan få en del av æren, men det er også mer enn greit å påpeke at rommet har blitt større for aktører som selger alkohol uten politisk velsignelse.

–Problemet er at regjeringens politikk har flyttet salget ut fra Vinmonopolet og over til taxfree, grensehandling og smugling. Det har en rekke uheldige konsekvenser, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF), i en pressemelding som ble sendt ut i ettermiddag.

–Dette er dessverre den konsekvensen vi varslet om. Siv Jensen har tre ganger på rad etter at hun overtok Finansdepartementet gjort det enda mer attraktivt å handle alkohol på taxfree, i utlandet eller illegalt, sier Jordheim.

Politikerne kan styrke aktører som har politisk velsignelse gjennom å redusere alkoholavgiftene. Lavere avgifter er et godt virkemiddel, men et virkemiddel regjeringen og Stortinget ikke bruker i alkoholpolitikken.

En liberal alkoholpolitikk er god alkoholpolitikk, og politikken kan aldri bli for liberal!

Hele pressemeldingen fra Vin- og brennevinleverandørenes forening:
«Ferske tall fra SSB viser at salget innenriks av brennevin, vin og øl fortsatte å falle i 2014. Nedgangen var på 2,6%. – Problemet er at Regjeringens politikk har flyttet salget ut fra Vinmonopolet og over til taxfree, grensehandling og smugling. Det har en rekke uheldige konsekvenser, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

– Dette er dessverre den konsekvensen vi varslet om. Siv Jensen har tre ganger på rad etter at hun overtok Finansdepartementet gjort det enda mer attraktivt å handle alkohol på taxfree, i utlandet eller illegalt, sier Jordheim. – Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. Jeg utfordrer Siv Jensen til å forklare hva som er hensikten med å bidra til lavere salg på Vinmonopolet, sier Ingunn Jordheim.

Ønsket politikk?

Med Frp i regjering er både vin og brennevin blitt flere kroner dyrere, mens kvotene på taxfree er blitt mer sjenerøse.

Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått vinpriser temmelig like de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol. Det ville gitt en mer rettferdig politikk for hele landet, inkludert for dem som ikke reiser utenlands.

Staten taper stort på taxfree

Det er en kjent sak at Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Endringene i taxfreereglene, og enda høyere alkoholavgifter i Norge, gjør at staten taper milliarder av kroner. Solberg-Regjeringen har også bidratt til markert stigning i grensehandelen. Selv med en svakere krone, oppleves det som attraktivt, og siden den nye Regjeringen tok over er antall dagsreiser økt med 14 prosent, i følge SSB.»

Tags:

Mest lest

Arrangementer