Ukategorisert

Alkohol og tobakk er spesielt dyrt

Norge og Sveits hadde det høyeste prisnivået i 2014, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Legg merke til at alkohol og tobakk er spesielt dyrt i Norge. Politikerne på Stortinget, alle politikerne fra Heidi Nordby Lunde i Høyre til Audun Lysbakken i SV, har satt ekstreme avgifter på produkter innenfor alkohol og tobakk. I disse to kategoriene er prisnivået i Norge nesten 2,5 ganger høyere enn gjennomsnittet i EU, nesten dobbelt så høyt som i Danmark, og vel 80 prosent høyere enn i Sverige, ifølge beregningene.

Politikerne vil regulere forbruket med avgifter, men også finansiere velferdsstaten. Stortinget ville fått en finansieringsproblem dersom borgerne sluttet å kjøpe alkohol og tobakk i Norge.

Det er mange som med troverdighet påstår at de skattefinansierte kostnadene knyttet til misbruk er betydelige. Påstandene er nok korrekte med dagens politikk, men vi slutter ikke med rusmidler selv om det lovlige salget i Norge går ned eller blir borte.

Dagens politikk som FrP, Høyre, Venstre, KrF, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV støtter, skaper et gigantisk svart marked på grunn av avgiftene det er tverrpolitisk enighet om på Stortinget.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger
 • Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?
  Det blir mindre undertrykkelse i verden når kvinner har de samme individuelle rettigheter som menn.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.