Det er merkelig at mennesker i spørreundersøkelser avgir svar som oppmuntrer mange politikere til vedtak som gir mindre frihet.
Mange nordmenn har en illiberal holdning i alkoholpolitikken. Det er én av årsakene til at liberale borgere bør kumulere liberale politikere ved kommunevalget.
I en undersøkelse Vårt Land omtaler, kommer det frem at 62 prosent av befolkningen vil ha skjenkestopp klokken 02.00 eller tidligere. Meningsmålingen bør gli rett inn i valgkampen, ettersom det er lokalpolitikerne som innenfor rammen av alkoholloven bestemmer salgs- og skjenkepolitikken i kommunene.
En liberal alkoholpolitikk er god alkoholpolitikk, og politikken blir aldri for liberal!
Tallene som Vårt Land presenterer er lette å forstå. For muligheten for ro og stillhet om natta har vel også noe med frihet å gjøre? Den som stadig får nattesøvnen avbrutt føler seg alt annet enn fri.
Spørsmålet er hvem sin frihet som forsvares: vanlige folks eller sjenkenæringens. Hvem sin frihet veier tyngst: småbarnsfamilienes frihet eller de single og festglade sin frihet?
Min definisjon av frihet er ikke “la det skure”.
Steinar Glimsdal; fred og ro blir det neppe med innstramning av skjenkepolitikken. Konsum forflytter seg trolig fra utesteder til private hjem, noe som betyr økt konsum og mange livlige tilstelninger med alt det kan medføre.
Kortere skjenketid gir også mer kø i de såkalte by-kjernene, fra gatekjøkken til transport.
For de fleste borgere er redusert skjenketid en ulempe, fordi puben kan være stengt når man har lyst på en øl i sosiale omgivelser. Det er merkelig at mange mennesker frivillig vil gi slipp på denne muligheten.
Lar med vilje vær å kommentere friheten eierne av et skjenkested bør ha.
Steinar Glimsdal: Jeg ser ikke helt hva ro og stillhet om natta har med frihet å gjøre. Er ikke dette slikt man tar hensyn til når man bestemmer seg for hvor man vil bo?
Det finnes et godt eksempel fra Trondheim som hører med når vi drøfter sammenhengen mellom skjenking og uro. I oktober 2008 innskrenket Trondheim kommune skjenketiden med én time; skjenkestopp ble satt til kl 02 (mot kl 03 før 2008). Politiets egne tall viste to år senere at antall voldssaker var redusert med nær 70 prosent i timen mellom kl 03 og 04! Mange hevdet den gang at vold og uro bare ville flytte seg til tidligere på natta ved en innskjerping av skjenketidene. Det skjedde heller ikke. Politiet kunne fortelle at den samlede anmeldte volden i Trondheim var redusert med… Read more »
Steinar Glimsdal:
I enkelte andre land har de samme erfaringer med lengre åpningstider og tydeligere politi i gatene.