Ukategorisert

Mer velgerinnflytelse ved stortingsvalg

Det er mulig å angripe forslaget for at regjeringen ikke går langt nok, men etter tiår med ulike debatter er det positivt at regjeringen foreslår økt velgerinnflytelse ved stortingsvalg.

Regjeringen ønsker å innføre samme personvalgordning ved stortingsvalg som vi har ved fylkestingsvalg. Det betyr at velgerne kan gi kandidatene på stemmeseddelen så mange personstemmer de ønsker med en sperregrense på åtte prosent. Åtte prosent av velgerne må altså gi samme kandidat personstemme for at det skal få innvirkning. I dag er denne sperregrensen på 50 prosent, har Kommunal- og moderniseringsdepartementet skrevet i en pressemelding på Regjeringen.no.

Den rødgrønne regjeringen tok initiativet til flere spennende valgforsøk, fra redusert stemmerettsalder til e-valg. Nå kommer dagens regjering med mer velgerinnflytelse ved stortingsvalg. Spennende forslag og initiativ som moderniserer regelverket i forbindelse med valg. Om nyvinningene gir bedre politisk styring er tvilsomt, men det utvidet demokratiet og det er bra.
Regjeringens forslag om mer velgerinnflytelse ved stortingsvalg bør få tilslutning i Stortinget og det bør skje uten at et stort mindretall stemmer imot modernisering av reglene.

Høringsrunden bør vise et overveldende flertall for de type endringer Jan Tore Sanner (H) foreslår.

Tags:

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger
 • En merkelig politisk skikkelseEn merkelig politisk skikkelse
  Biografien om Reiulf Steen er svært lærerik hvis du vil lære politisk historie.
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • Med en klype saltMed en klype salt
  Hva måler man egentlig når man måler fattigdom på den måten som gjøres i Norge?
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.