Ukategorisert

Bruker miljøavgifter for å finansiere velferdsstaten

Venstre og de andre partiene på Stortinget vil få et seriøst problem om de ulike miljøavgiftene plutselig skulle gi såkalt ønsket effekt, altså at det store flertallet av oss skulle velge det myndighetene oppfatter som miljø- og klimavennlig.

Det er ingen tvil om at Stortinget bruker penger fra miljøavgifter til å finansiere politisk vedtatt velferd. Det er heller ingen tvil om at mange mennesker må bruke bil, båt og fly for at Norge ikke skal stoppe opp. Bil, båt og fly er bare tre ting fra samferdselssektoren som skaper det som «miljøvennlige politikere» mener er forurensning. Listen kunne vært gjort mye lengre.

Venstre har hatt landsstyremøte i helgen. Tradisjon tro fortsetter partiet med gnålet om grønne avgifter for klimaets skyld.

Denne skribenten begynner å bli passelig lei grønne avgifter som visstnok skal erstatte annen skatt. Ettersom de offentlige utgiftene hele tiden øker, er det lite som tyder på at de nye avgiftene erstatter gammel skatt. Nye grønne avgifter kommer i tillegg til det vi betaler for velferdsstaten.

Hadde de grønne skattene blitt tatt inn for at mennesker skulle velge annerledes eller kutte ut aktiviteter som forurenser og/eller er såkalt uønsket, kunne skribenten under sterk tvil forstått politikerne. Men politikerne kan jo umulig ønske annerledes bruksmønster fra menneskene ettersom avgiftene er en betydelig del av finansieringen av velferdsstaten. Om borgerne slutter med å fly, slutter med alkohol eller parkerer bilen for godt, vil Stortinget få et seriøst problem med å finansiere velferdsstaten.

Mest lest

Arrangementer