Ukategorisert

Høyresiden med brakseier i Peru – blir 2.omgang i presidentvalget

Høyresidens kandidater Fujimori og Kuczynski går videre til 2.runde i presidentvalget i Peru. OPPDATERT: De har tilsammen 63,19% av stemmene, når 66,82% av stemmene er talt opp.

Keiko Fujimori har 39,46% og Pedro Pablo Kuczynski 23,73% oppslutning i 1.runde av presidentvalget.

Også i valget til kongressen har partiene til Keiko Fujimori og Pedro Pablo Kuczynski fått et solid overtak. Her er bare 5,79% av stemmene talt opp, men tendensen er tydelig. Fujimoris Fuerza Popular har fått 34,38% og ligger an til 65 av 130 plasser. Kuczynskis Peruanos por el Kambio 26,66% og ligger an til 23 plasser i kongressen. Partiet til venstresidens fremste kandidat Veronika Mendoza, EL FRENTE AMPLIO POR JUSTICIA, VIDA Y LIBERTAD, ligger an til å få 9,33% av stemmene, og 21 plasser i kongressen.

Presidentvalget – 2.omgang mellom høyresidens kandidater
Keiko Fujimori (40) er datter av tidligere president Alberto Fujimori (1990 – 2000). Hun kom til 2.runde også i presidentvalget for 5 år siden, men tapte mot Ollanta Humala (som fikk 51,34% mot Keikos 48.66%). Efter at foreldrene ble skilt ble hun bare 19 år gammel Perus førstedame, frem til faren gikk av som president. I 2006 ble hun valgt til kongressen med flest stemmer av alle kandidatene, ifølge Wikipedia.

Pedro Pablo Kuczynski (77) var finansminister to ganger og statsminister det siste året av Alejandro Toledos presidentperiode (2001 – 2006). Han har også vært minister flere ganger, og er utdannet økonomi. I Peru er han mest kjent under forbokstavene sine; PPK. Ved presidentvalget i 2011 kom han på 3.plass, med 18,5% av stemmene, bak Humala og Keiki Fujimori.

Venstresidens fremste kandidat Veronika Mendoza (35) ligger an til å komme på 3.plass i første valgomgang av årets presidentvalg, med 16,87% av stemmene. Den katolske kirken i Peru har advart mot å stemme på verdiliberale kandidater som er for selvbestemt abort. Mendoza fremstår med europeiske øyne som en typisk verdiliberal venstresidekandidat; for selvbestemt abort, homofiles rett til å gifte seg, kutt i den økonomiske støtten til den katolske kirken, og for en mer liberal narkotikapolitikk.

Dårlig oppslutning for tidligere presidenter; Garcia og Toledo
Efter Alberto Fujimoris forsøk på å trikse med grunnloven for å få en tredje periode i 2000 (noe som slett ikke er uvanlig i Latin-Amerika) har Peru forbud mot at presidenten kan søke gjenvalg. Ollanta Humala kan derfor ikke stille i år Men to tidligere presidenter har stilt opp, med elendige resultater. Alan Garcia (president 1985 – 90 og 2006 – 11) ligger an til å få 6,19%, mens partiet hans (Allianza Popular) ligger an til å få 9,69% av stemmene i valget til kongressen, og dermed 5 plasser. Garcia har varslet at dette blir hans siste valg som presidentkandidat. En kuriositet er at en av høyresidens fremste kandidater ved tidligere valg, Lourdes Flores Nano var en av Garcias to visepresidentkandidater ved årets valg. Alejandro Toledo ledet protestene mot Fujimori i 2000, og vant presidentvalget i 2001. I år ligger han an til å få skarve 1,24%, mens partiet hans (Peru posible) ligger an til å få 2,24% og ingen plasser i kongressen.

Perus valgkommisjon ONPE

ElComercio med sider om valgresultatet

Tags:

,

Mest lest

Arrangementer