Ukategorisert

Presidentvalg i Peru: Ingenting avgjort i 2.runde

Opptellingen av stemmen i 2.runde av presidentvalget i Peru foregår for fullt. Med 89% av stemmene talt opp leder den konservative Pedro Pablo Kuczynski med 50,52%, mot høyrepopulisten Keiko Fujimoris 49,47%. Ingenting er avgjort. Uansett om Kuczynski vinner må de samarbeide.

Skillet er på ca 164 000 stemmer, og stemmene fra peruanere i utlandet vil ta flere dager å telle. De utgjør 3,8% av det totale stemmetallet, ifølge valgkommisjonen ONPE.

Hvis tendensen holder seg vil den tidligere verdensbank-økonomen, finansministeren og statsministeren Kuczynski med sine 77 år bli landets eldste president noensinne. Han har i valgkampen vært klar på at valget er en folkeavstemning om Fujimori-arven, om demokrati eller diktatur. Han mener Peru står i fare for å bli en narkostat.

Hans motkandidat Keiko Fujimori er datter av landets president på 1990-tallet; Alberto Fujimori. Han fant landet umulig å regjere, avsatte kongressen i 1992, laget en ny grunnlov, og ble gjenvalgt i 1995. Da han forsøkte å trikse med grunnloven for å stille til en 3.periode i 2000 boikottet opposisjonen valget. Han fant det for godt å gå av mens han var på besøk i sine foreldes hjemland Japan i 2001. Denne avskjedssøknaden godtok ikke kongressen, som i stedet fant det for godt å avsette ham. Efter noen år på rømmen kom han til Chile og ble utlevert til Peru. Der ble han dømt for korrupsjon i en rettssak, og sitter fortsatt i fengsel.

Mange peruanere drømmer om å gjenoppleve hans handlekraft gjennom å velge datteren Keiko til president. Faren nedkjempet geriljabevegelsene Lysende Sti og MRTA. Men for halve landets befolkning vil et valg av Keiko være ensbetydende med å vende tilbake til et autoritært styre, korrupsjon og maktmisbruk.

Uansett om Kuczynski, som populært går under initialene PPK, vinner vil han måtte samarbeide med motkandidaten. Hennes parti vant rent flertall i kongressen, i valget som foregikk i april, samtidig med 1.runde av presidentvalget.

Oversikt over resultatene fylke for fylke

Tags:

,

Mest lest

Arrangementer