Ukategorisert

Vil ha økte avgifter på brus

Kjendiskokken Jamie Oliver ønsker at politikerne skal bruke avgifter for å regulere befolkningens vaner i større grad enn i dag.

Stortingspolitikerne bruker penger fra avgifter til å finansiere velferdsstaten samtidig som avgiftene skal regulere etterspørselen. Det er et virkemiddel politikerne har brukt lenge.

–Det logiske er å bruke avgift for å få vridd forbruket over på brus og drikke som inneholder mindre sukker, sier Oliver til VG.

Det logiske er at hvert menneske får bestemme over eget inntak, uten politiske reguleringer. Med ansvar for egen helse vil mennesker i stor grad ta fornuftige valg, uten at det er en fasit på hva som er fornuftig i denne sammenheng.

Comments are closed.

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
    Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.
  • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
    Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
  • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
    Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.