Ukategorisert

Hvorfor har vi nasjonalsanger?

Er du én av dem som godt kan unnvære nasjonalsanger. Du er ikke alene, men det er ikke så mange av oss.

Nasjonalsanger ser vi blant annet på TV med ujevne mellomrom. Vi legger spesielt merke til nasjonalsanger under store idrettsarrangement, for eksempel EM i fotball som i juni arrangeres i Frankrike.

Forskning.no prøver å gi leserne svaret på hvorfor vi har nasjonalsanger.

Vi må tilbake i begynnelsen av 1800-tallet. Da begynte intellektuelle borgere i Europa å interessere seg for de nasjonale særtrekkene som skilte landene fra hverandre, ifølge artikkelen.

Datidens europeiske kunstnere og intellektuelle begynte å lete etter de nasjonale identitetene sine. Den tyske filosofen Herder mente at identiteten spesielt fantes i historien – folkets felles historie. Det var en tanke som fikk innpass. Det er altså gammel tradisjon som har overlevd det aller meste vi fortsatt sliter med. Mennesker som er opptatte av idrett kommer til å merke tradisjonen i sommer. Først fotballmesterskap, deretter Olympiske Leker. Nasjonalsanger får vi i begge mesterskapene.

Selv om det «bestandig» har vært slik er ikke et spesielt godt argument for å videreføre noe som skaper nasjonalisme. Nasjonalsanger i offisielle sammenhenger kan verden fint klare seg uten.

Mest lest

Arrangementer