Ukategorisert

AP-fylkesleder forteller opplevelsen for fem år siden

Skribenten har aldri snakket med en ledende AP-politiker om hvordan de personlig opplevde 22. juli 2011.

I dag, fem år etter angrepene, fikk jeg muligheten og snakket med Ingalill Olsen, leder i Finnmark Arbeiderparti. Hun var også leder i fylkespartiet for fem år siden. 27 Finnmark-ungdommer var på Utøya, fire av dem ble drept.

Ingalill var på tur på ferie og fløy fra Gardemoen omtrent da smellet kom i regjeringskvartalet. Da flyet landet i Lisboa, kikket Stabæk-mannen Ingebrigt Steen Jensen på mobiltelefonen, oppdaget angrepet mot regjeringskvartalet på nettaviser og ropte dette ut i flyet til de andre passasjerene. Utover kvelden kom det meldinger om skudd på Utøya. Det var ikke til å tro, sier Olsen i samtalen.

Ingalill Olsen fikk utover kvelden telefoner fra foreldre som hadde ungdommer på Utøya. Det var en kaotisk situasjon. Fire fra Finnmark var savnet, etter hvert ble det klart at disse ungdommene var drept. Man hører at Olsen er berørt i det hun forteller om kvelden for fem år siden.

Olsen mener angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya har endret Norge. Hun trekker frem alt fra vakthold på Stortinget til sikkerhet rundt departementene. Hun legger likevel mest vekt på at fremmedfrykten har blitt mye mer synlig på de siste fem årene, og at det nesten ikke finnes grenser for hva mennesker skriver på internett. Hun mener det er mye sjikane, og lar det skinne igjennom at hendelsene i 2011 kan være noe av årsakene til at grenser har blitt visket bort.

Hør hele intervjuet med Olsen, på Radionordkapp.no.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer