Ukategorisert

Vi bør avvikle gratisprinsippet

I dagens Dagsnytt 18-sending var det debatt om forslaget fra Høyres programkomité om skolepenger for en liten del av de utenlandske studentene.

Gratisprinsippet vil fortsatt gjelde for mange, selv om Høyres landsmøte går inn for skolepenger for utenlandske studenter. Stortingsrepresentant Nikolai Astrup møtte Curt Rice, rektor for Høyskolen i Oslo og Akershus.

Astrup forsvarte forslaget om skolepenger for utenlandske studenter utenfor EØS-området. Rice er motstander av forslaget, og argumenterte for sitt syn som er gjeldende politikk i dag.

Høyre-representanter brukte flere ganger i løpet av debatten, at tilbudet ikke bør være fullt ut skattefinansiert. At Høyre-politikere bruker ordet «skattefinansiert» og angriper dette, er ganske vakkert.

Debatten om skolepenger for utenlandske studenter er gammel, men fortsatt lever gratisprinsippet i Norge. Universitet- og høyskoleutdanning er ikke gratis. Denne delen av offentlig sektor blir finansiert av skattebetalerne. Det er ikke urimelig at studenter betaler egenandel, en regning utenlandske studenter bør få.

Dette punktet fra Høyres programkomité bør det ikke bli debatt om på landsmøtet.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer