Magasin

Forblir USA en republikk?

En konstitusjonell republikk er en styreform hvor ingen står over loven, og grunnloven setter en begrensning på nye lover og regler som blir innført. Grunnloven er en høyst viktig institusjon som skal avverge at samfunnet sklir inn i autoritære tendenser og despoti. Forblir USA en konstitusjonell republikk med Trump?

I et demokrati, derimot, er det folket – eller flertallet – eller de som tilfeldigvis vinner valget avhengig av valgmandater – som bestemmer. I et representativt demokrati er folkemakten indirekte. Folket stemmer på de politikerne som man vil skal styre landet.

I en republikk stemmer man på hvilke politikere som skal forvalte staten. I et demokrati stemmer man på hvilke politikere som skal styre staten. Dette er et meget viktig skille.

En konstitusjonell republikk er en styreform hvor ingen står over loven, og grunnloven setter en begrensning på nye lover og regler som blir innført. Grunnloven er en høyst viktig institusjon som skal avverge at samfunnet sklir inn i autoritære tendenser og despoti.

Leonard Cohen sang «Democracy is coming to the USA» og det kan dessverre se ut som at han får rett. Presidentmakten har blitt utøket av både George W. Bush og Barack Obama de siste 16 år. Nå har Donald Trump kommet til roret, og skriver presidentordre (executive orders) i et rasende tempo. Han har rekorden i antall slike ordre befalt de to første ukene som president, nest etter Obama (Financial Times).

Aftenposten har en meget interessant gjennomgang av disse ordrene. Ikke blir kongressen forhåndsvarslet om disse ordrene. Ikke får berørte departementer eller juridiske eksperter evaluert ordrene før de blir eksekvert (noe som har vært sedvane frem til nå). Presidenten bryter sitt eget mandat når han utøver sine ordre, og mest sannsynlig er ordrene i strid med grunnloven.

Med andre ord: Dette er USAs skjebnetime. Vil USA fortsette som republikk, hvor institusjoner som grunnlov og høyesterett trumfer Trump? Eller har USA forfalt til et demokrati, hvor folkemakt står sterkere enn beskyttelsen av befolkningen og grunnloven? De neste uker og måneder vil gi oss svaret.

La oss alle be om at USA forblir en republikk.

[Siste redigering 10.02.2017]

Mest lest

Arrangementer