Ukategorisert

Brukere av snus får ikke mer bukspyttkjertelkreft enn andre

Helt uavhengig av den nye studien, mener liberalister at hvert enkelt menneske skal ha frihet og ansvar for hva man putter i egen kropp.

I Norge er bruk av snus regulert på mange måter, fra skyhøye avgifter til aldersgrense. I tillegg får ikke utsalgsstedene ha produktene synlig oppstilt. I nær framtid kommer standardiserte pakninger, en lovbestemmelse som trer i kraft 1. juli. Formynderne har gitt næringslivet og brukere av snus så vanskelig kår som overholde mulig.

Alle reguleringene har blitt vedtatt med argumentasjon i folkehelsen. I tillegg kan vi plusse på at politikerne trenger milliarder av kroner for å finansiere velferdsstaten, fra skoler og barnehager til kulturtilbud.

Svenske forskere har sett på om det er en sammenheng mellom bruk av snus og kreft i bukspyttkjertelen i en stor samlestudie. Resultatet slår bena under norske helsemyndigheters anbefalinger om nikotinbruk, ifølge Forskning.no.

Forskerne fant ut at de som brukte snus, ikke hadde større risiko for å få den fryktede kreftformen bukspyttkjertelkreft sammenlignet med dem som ikke snuste. Studien er publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer. Forskerne konkluderer dermed med at snus ikke ser ut til å være innblandet i utviklingen av denne kreftformen. Samlestudien består av ni studier som har fulgt til sammen over 420 000 mannlige deltakere over flere år.

Det kan være usunt med misbruk av tobakksprodukt, uten at det finnes en mal for hva som er misbruk. Det er likevel hvert menneske som bør regulere eget forbruk, uten politisk innblanding. Folk flest er i stand til å styre eget liv.

På området tobakksprodukt har reguleringer avlet reguleringer gjennom politiske vedtak. Formynderne bør gi tillit til borgerne.

Tags:

Mest lest

Arrangementer