Ukategorisert

Defending democracy – Oslo Freedom Forum 2017

I morgen avholdes den tradisjonelle pressekonferansen på hotell Continental i Oslo, og tirsdag holder statsminister Erna Solberg åpningstalen, men Oslo Freedom Forum har allerede avholdt sine første arrangementer.

Det er niende året på rad at dette spesielle og unorske arrangementet avholdes i Oslo. Det er første gang at en norsk statsminister hilser Oslo Freedom Forum. Jens Stoltenberg gjorde det aldri. Her møtes flyktninger og forfulgte, menneskerettighetsaktivister, teknologiinnovatører og journalister. Norsk-venezuelaneren Thor Halvorssen har skapt en unik møteplass. Aktivister og flyktninger fra all verdens hjørner løftes opp og frem på verdens scene. Her kan de utveksle erfaringer og ideer, skape allianser og få bistand både av hverandre og de som skaper ny teknologi. Nettopp ny teknologi er blitt viktig for menneskerettighetsaktivister. Det skaper nye veier rundt undertrykkelsesapparatet, enten det er i China, Russland, Cuba, Bahrain, Saudi-Arabia, Hviterussland, Eritrea eller Zimbabwe.

Verdens diktatorer og autoritære ledere skifter, men trekkene er de samme; de undertrykker og utnytter befolkningen, er brutale hinsides år forestillingsevne, men samtidig humørløse og redde. En politisk aktivist er nødvendigvis ikke en forfulgt opposisjonspolitiker. Det kan like gjerne være journalister, kunstnere, filmskapere, fagforeningsledere – eller rett og slett brukere av ny teknologi. Denne verdens diktatorer og autokrater forfølger dem alle.

Vi som lever i et fritt samfunn kan knapt forestille oss hvordan det må være å ikke kunne stemme på de vi vil, uttrykke sin mening om det man vil, melde seg inn i et parti eller en fagforening, beundre ny og dristig kunst – eller trykke «like» på en vitsetegning på Facebook.

Derfor var det spesielt da jeg i dag var i Spikersuppa i Oslo. Folk satt på benkene og koste seg med en is eller rett og slett solens varme over den sprudlende fontenen. Bak statuen av den opposisjonelle dikteren og samvittigheten Henrik Wergeland hadde Oslo Freedom Forum satt opp installasjoner som utfordret folks kunnskap og meninger; hvor stor andel av verdens befolkning lever i diktatur eller under autoritære ledere? Hva må til for at et samfunn skal kunne kalles demokrati? Og hva er kriteriene for et fritt og rettferdig valg? Her ble tidligere års innledere på OFF vist på storskjerm. Efterhvert kunne tilskuere sette seg på en liten tribune og høre opposisjonelle og flyktninger fra land som Russland, Eritrea og Venezuela diskutere hvorfor ytringsfriheten er fundamental for et fritt samfunn.

Personlig finner jeg det givende og inspirerende å møte mennesker som med fare for eget liv utgjør en forskjell i verden. Som tidligere OL-deltageren Gilbert Tuhabonye fra Burundi. – Å gi folk rent vann gir livet mitt mening, sa han da jeg intervjuet ham i 2012. Året før intervjuet jeg Thomas Glave, en aktivist for LHBT-rettigheter på Jamaica. I 2013 møtte jeg Tutu Alicante Leon, som driver organisasjonen EG Justice. Ekvatorial-Guinea er et av Afrikas rikeste land, målt i BNP pr innbygger. Men diktatoren Obiang er en av kontinentets lengstsittende diktatorer, som beriker seg og sine. Sønnen er allerede utpekt til å overta makten. 95% av befolkningen lever i fattigdom.

Det spesielle med Oslo Freedom Forum er kanskje mangfoldet. Her finnes mennesker fra land og konflikter som sjelden eller aldri finner veien til norske medier. Norske journalister har sine favorittland, regioner og konflikter. Disse dekkes regelmessig. Men OFF viser hele verden. Hver og en av dem som deltar hadde fortjent en forside, et hovedoppslag på Dagsrevyen, eller et intervju på Torp eller på Dagsnytt 18.

Hverken Stoltenberg eller Støre satte sine ben på scenen på Oslo Freedom Forum. Espen Barth Eide var den første norske utenriksminister til å hilse de egentlige heltene i vår tid. Børge Brende har også vært der. Og i år kommer statsminister Erna Solberg. Det er sannelig på tide. Jeg har tidligere oppfordret både utenriksministeren til å invitere aktivister og flyktninger fra OFF til Utenriksdepartementet og statsministerens kontor – under full mediadekning. Og Stortingets utenrikskomite bør delta på OFF, og brukte dagene der til å lytte, og til å snakke med deltagerne.

Oslo Freedom Forum kan du følge på Facebook og Twitter (@OsloFF), og arrangementet livestreames. Er du i Spikersuppa kan du også stikke innom aktivitetene som foregår der.

Programmet for årets konferanse finner du her.

Oversikt over tidligere artikler om Oslo Freedom Forum

Mest lest

Arrangementer