#, Magasin

Kreativitet – et virkemiddel mot undertrykkelse?

Når alt man i et demokrati tar som en selvfølge ikke er lov, må innbyggerne i diktaturer og autoritære regimer bruke kreativitet for å uttrykke motstand. Det er nettopp dette Vaclav Havel-prisen for kreativ motstand fremhever og belønner.

Tenk deg at du ikke kan gå på et møte i fagforeningen, eller i det lokale partilaget ditt. At artisten du ville gå på konsert for å høre ikke får lov til å fremføre sin musikk, eller at poesiaftenen er avlyst fordi poetens siste diktsamling er konfiskert av myndighetene. For oss som bor i Norge høres det meningsløst ut.

Mange mennesker lever i land der det manger både frihet til å organisere seg, eller til å avholde møter. Kunst og kulturuttrykk er bare akseptabelt hvis makthaverne ikke utfordres, fornærmes eller latterliggjøres. Ytringsfrihet er mangelvare. Hvis du ikke kan stifte parti eller en interesseorganisasjon, eller danne fagforening, hvordan skal du da skape motstand mot makthavere som nekter deg selvfølgelige rettigheter?

Å leve under et slikt regime utfordrer folks kreativitet og fantasi. Under 2.verdenskrig ble nisselue og binders på jakkeslaget, eller å male H7 på vegger et symbol på motstand mot okkupantene.

The Vaclav Havel-prize for creative dissent deles ut på Oslo Freedom Forum. Denne prisen fremhever, oppmuntrer og belønner kreativitet og fantasi i motstanden mot diktatorer og autoritære regimer. Metodene skal dessuten være fredelige. Den er oppkalt efter den tsjekkoslovakiske dissidenten og Charta77-stifteren og senere presidenten, Vaclav Havel. Selve statuetten som symboliserer prisen er utformet som Demokratigudinnen slik den så ut på Tien an men-plassen i Beijing under studentopprøret våren 1989.

Årets vinnere er en satirisk avis i Venezuela, en skuespiller i Zimbabwe og en poet i Bahrain.

Nyheter som satire: El Chigüire Bipolar

Den blir ofte sammenlignet med den satiriske nyhetsavisen The Onion, og ble grunnlagt i 2008 for å gjøre narr av daværende president Hugo Chavez i Venezuela. Chavez er død men innbyggerne i Venezuela lever i økende desperasjon over mangel på mat, medisiner, arbeid – og frihet. El Chigüire Bipolar presenterer ekte nyheter – men på en satirisk måte. Prisen ble delt ut av Sr?a Popovi?, en av aktivistene som styrtet Serbias diktator Slobodan Milosevic.

Hit and run-teater i Zimbabwe

President Robert Mugabe er 93 år, men stiller for en ny periode ved valget neste år. Zimbabwe er et diktatur, men skuespilleren Silanos Mudzvova har skapt det han kaller hit and run-teater. På prisutdelingen gav han uttrykk for at i et land med 95% arbeidsledighet er det ikke mangel på publikum når du opptrer på gatene i hovedstaden Harare. Han har vært arrestert flere ganger, og har dermed valgt å gjøre stuntopptredener på offentlige steder, og så stikke av før han blir arrestert på nytt. At han vinner prisen for sin kreativitet i arbeidet for et mer demokratisk Zimbabwe blir neppe tatt godt imot av diktatoren Mugabe. Prisen be delt ut av den norske skuespilleren Pål Sverre Hagen.

Poesi fra Den arabiske våren i Bahrain

Under Den arabiske våren i 2011 leste poeten Aayat Al-Qurmezi opp dikt der hun tok til orde for like rettigheter for shia- og sunni-muslimer. Hun ble utvist fra universitetet, fengslet og torturert. Hennes forbrytelse var at hun fornærmet kongen. På grunn av folkelig protest ble hun løslatt, men har blitt arrestert flere ganger. Hun er blitt et symbol på den ikkevoldelige motstanden mot Al-Khalifa-diktaturet i Bahrain. Prisen ble delt ut av Venstres partileder Trine Skei Grande, som gav uttrykk for at hun var glad for å kunne være singel, barnløs kvinne og partileder på grunn av den kampen kvinner i generasjonene før henne har ført i Norge – og at det var en ekstra stor glede å dele ut prisen til en modig kvinne som kjemper for menneskerettigheter i Bahrain.

Tidligere mottagere av prisen

Tidligere mottakere inkluderer den russiske punkrock-gruppen Pussy Riot, den cubanske grafittikunstneren ElSexto, og tyrkiske Erdem Gunduz – kjent som «The standing man».

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer