Ukategorisert

Applebaum advarte mot historieløshet

Forfatteren og Washington Post-kommentatoren Anne Applebaum deltok på Oslo Freedom Forum, og advarte på Civitas frokostmøte mot for dårlig historieundervisning.

Tankesmien Civita er samarbeidspartner for Oslo Freedom Forum, og avholder vanligvis et frokostmøte med debattanter eller innledere som deltar på OFF. I år var det Applebaum som innledet, og hun snakket om «The plot against democracy» (sammensvergelsen mot demokratiet). Et passende tema, eftersom hun har beskjeftiget seg mye med Sovjetunionens historie; Hun har skrevet bøker om Stalins GULag, hvordan Sovjetunionen tok kontroll over landene i Øst-Europa efter 2.verdenskrig, og en bok om Ukrainas historie i mellomkrigstiden.

Observante lesere vil kjenne igjen tittelen på hennes foredrag, som en variant av Philip Roths boktittel The plot against America, en bok som er blitt høyaktuell efter Donald Trumps seier i presidentvalget i fjor.

Hun sa på frokostmøtet at da Krim ble invadert av menn i uniformer som manglet nasjonale kjennetegn fikk hun en deja vu-følelse. Hun kjente det igjen som en dreiebok fra fortiden. Med referanse til hva som skjedde i Øst-Europa efter 2.verdenskrig.

Det var under spørsmålssekvensen efter hennes innledning at en tilhører lurte på om ikke dreiningen mot autoritært styresett i Ungarn og Polen kan skyldes at skolesystemet er for dårlig. Applebaum, som er gift med Polens tidligere utenriksminister Radoslaw Sikorski, har hatt to barn i polsk skole. Hun fortalte som svar på spørsmålet at hun reagerte på at ungene lærte mye om Polske konger i Middelalderen, men knapt noe som helst om 2.verdenskrig eller kommunistperioden efter krigen.

VGs kommentator Hans Petter Sjøli har i dag en kommentarartikkel med tittelen «Det demokratiske mennesket». Han hadde en morgenprat med Applebaum, og snakket nærmere med henne nettopp om hennes kommentar om historieundervisningen. Hennes kommentar, med henvisning til undervisning i polsk skole, var at «Polakkene husker ikke».

Historie misbrukes til politiske formål
Applebaum utdypet overfor VGs Sjøli hvorfor kunnskap om historie er så viktig:

«Historie er et følsomt emne. «Den som kontrollerer fortiden kontrollerer fremtiden», som det heter hos George Orwell. Historien brukes og misbrukes stadig, til politiske formål, og spesielt gjelder det den delen av historien vi kan og vet minst om – den eldre, til dels mytiske historien.

Det er selvsagt på sin plass å lære elevene om virkelig gamle dager, og kunnskaper om verdenskrigene i det forrige århundret er viktige for å forstå hvor ille det kan gå om autoritære ideer får sterk medvind. Men barna og ungdommene våre, de som etter hvert skal ta over, må også få en adekvat innføring i vår nære historie og erfaringer, om hva som faktisk ble gjort for å bygge og sikre demokratiet etter at det ble forsøkt smadret av de totalitære, brun- og rødfargede –ismene.»

Sjekk hva ungene dine (ikke) lærer
Som far til to tenåringer vil jeg anbefale andre foreldre å sjekke hva ungene lærer av historie på skolen. Som historieinteressert har jeg blitt overrasket mer enn én gang. Heldigvis har jeg aldri opplevet å få dét spørsmålet som VGs Hans Petter Sjøli refererer i sin kommentarartikkel: – Hvem var Gerhardsen?

Du kan se Applebaums foredrag
Føler du at du har gått glipp av noe, så fortvil ikke. Civita livestreamer sine frokostmøter, og legger ut opptak av møtene på sin hjemmeside. Applebaums foredrag vil bli lagt ut her.

Også Dagbladet har omtalt Applebaums foredrag:

Pessimist på demokratiets vegne – 24.mai, av Inger Bentzrud
Velgerne kjeder seg innimellom og vil ha revolusjon – 25.mai, av Marie Simonsen

Oslo Freedom Forum om Applebaum

Mest lest

Arrangementer