Ukategorisert

Rekordmange folkeavstemninger

Det var rekordmange lokale folkeavstemninger i fjor.

Tall fra Statistisk sentralbyrå, viser 204 lokale folkeavstemninger i 2016. Det er veldig mange sammenlignet med vanlig, men politikerne har ikke innført et nytt prinsipp med direkte demokrati. 202 av avstemningene handlet om kommunetilhørighet i forbindelse med kommunereformen. I tillegg ble det avholdt to avstemninger om målform i deler av Gausdal og Tysvær.

Folkeavstemninger har få ulemper, selv om vi i utgangspunktet velger politikere som tar avgjørelser i kommunene. Valgkamp i forkant av lokale avstemninger kan skape økt interesse for politikk. Det er ingen ulempe dersom flere borgere bryr seg om hva som skjer i folkevalgte organ. I en del forsamlinger med lokalpolitikere skjer det mye rart med skattefinansierte penger.

Det koster penger å avholde folkeavstemning, men demokrati er ikke gratis. Dessverre.

Tags:

Mest lest

Arrangementer