Ukategorisert

Forskjellene på norske og svenske avgifter øker

Etter at Fremskrittspartiet kom i regjering har det blitt mer og mer attraktivt å handle alkohol i utlandet, og illegal kjøp av alkohol.

Høyre og Fremskrittspartiet har ikke flertallet i Stortinget, men i forrige periode var det flertall sammen med Venstre. Likevel opptrådte de «liberale» partiene illiberalt på området alkoholavgifter.

I statsbudsjettforslaget fra regjeringen for 2018, foreslår regjeringen å sette opp avgiftene med 1,6 prosent. En flaske vin går dermed opp med omtrent én krone, og en liter brennevin med nesten fem kroner. Med disse økningene har den totale avgifter på en vinflaske i Norge nå passert 70 kroner, penger politikerne bruker til mer eller mindre gode formål.

–Regjeringen gir beskjed om at Vinmonopolet ikke er førstevalget når det skal handles vin eller brennevin. De som setter seg i bilen og reiser til Sverige, eller tar fly og ferge for å handle alkohol, får det billigere enn de som må holde seg i Norge og ta avgifts-smellen. Det sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening, til Liberaleren.

Etter valget i september er sammensetningen på Stortinget slik at få politikere jobber for reduserte alkoholavgifter. Når Høyre og Fremskrittspartiet ikke gjør det, kan vi ikke forvente at de andre partiene skal gjøre jobben for mer fornuftig avgiftspolitikk på alkohol.

Mest lest

Arrangementer