Ukategorisert

Sannheten om innvandrerne


En gladhistorie illustrerer hvordan noen sprer fake news om innvandrere

Vi kan lese den fine historien om hvordan ekteparet Asok og Elilarsy holder sin nærbutikk åpen hver dag uten ferie. Arbeidsomme, blide og flotte mennesker som sprer godhet i nabolaget. Naboene setter pris på dette og spleiser på en ferie for familien. Det er fint og vakkert og viser hvordan mange innvandrere bidrar svært positivt til det norske samfunnet.

Det er nemlig slik virkeligheten er. De aller fleste innvandrere til Norge er trivelige, normale mennesker som er kommet for å skape et bedre liv for seg og sin familie. De fleste jobber. De er glad i barna sine. De ønsker å delta i samfunnet som de er en del av. De ønsker å bli norske. De ønsker å beholde viktige deler av sin kultur. De ønsker at barna skal vokse opp til gode liv. De er således helt normale mennesker, ganske så like de av oss som er innfødte i dette landet.

Det er bra at mennesker flytter på seg for å få et bedre liv. Mitt liv er blitt bedre av å bo i Oslo enn hvis jeg måtte bli igjen i den lille bygda på Sørlandet. Verden blir et rikere og bedre sted av at mennesker kan flytte på seg. Til et sted der de trives bedre, der de kan bo sammen med en kjæreste eller få en bedre jobb.

Dessverre så har mange samme misforståelsen når det gjelder flytting som når det gjelder handel. De fleste forstår verdien av å kunne handle mat og klær på butikken i stedet for å lage det selv. Og unntakene ville forstått det ganske fort hvis de ikke kunne leve i strid med sine meninger. Det er imidlertid en fordom om at handel er noe helt annet i det den du handler med flytter 200 meter på seg, fra den norske siden av grensen til den andre siden av svenskegrensen. Merkelig. Handel er like lønnsomt når den skjer med mennesker i andre land. Grunnet forskjeller i absolutte og komparative fortrinn er fordelen med handel over landegrenser faktisk enda større.

På samme måte er det like selvsagt og bra at mennesker flytter over landegrenser som innad i et land. Jeg har sansen for mennesker som bryter opp og reiser langt for å skape seg et bedre liv.

Hva har så dette med fake news å gjøre? Hvis du ser på vanlige tv-nyheter eller leser i de store avisene, får du et feilaktig bilde av virkeligheten. Det er fokus på negative nyheter. Ulykker og kriminalitet, for å ta to eksempler. Det er mindre kriminalitet og mindre ulykker nå enn tidligere. Verden er rett og slett blitt bedre. På grunn av skjevrapportering, gir imidlertid nyhetssendingene et galt bilde av virkeligheten. Ser på på nyhetssendingene, tror du lett at det er blitt verre.

Det samme gjelder sumpen av alternative nyhetskilder. Resett, Document og flere mindre sider har spesialisert seg på å grave frem eksempler på hvor ille innvandrere er, og da spesielt muslimer. Sidene domineres av oppslag som viser hvor grusomt og farlig det er hvis disse menneskene kommer til Europa og Norge. Du trenger ikke å gå langt ned i kommentarfeltene for å finne paranoia, fremmedfrykt og det som verre er av intellektuell slum. Hovedproblemet er imidlertid ikke at disse sidene lar folk kommentere rett fra rasshølet. Hovedproblemet er at disse alternative mediene gir et feilaktig bilde av virkeligheten. Deres hovedfunksjon er rett og slett spredning av fake news.

Så mange innvandrere og muslimer som finnes i Europa, er det åpenbart at det begås en rekke kriminelle handlinger fra disse. Selv om kankje bare promiller av innvandrerne oppfører seg på denne måten, så blir summen av handlinger stor. En parallell er hvis Kvinnegruppa Ottar begynte systematisk å samle inn handlinger fra menn mellom 18 og 28 år og publisere disse selektivt. Det ville lett bli en overflod av «dokumentasjon» av hvor farlige disse mennene er. Dette ville likevel være fake news selv om gruppen menn i alderen 18 til 28 nok er statistisk overrepresentert i mange statistikker.

Det Document og Resett gjør er rett og slett å fabrikkere et feilaktig bide av hvordan muslimer og andre innvandrere er. Kombinerer du dette med litt redde mennesker, utvalgte sitater fra Koranen og fravær av bedre idéer, så får du mennesker som går rundt og er redde for noe som ikke er farlig. Når man mangler en korrekt beskrivelse av virkeligheten, blir de politiske konklusjonene ofte svært dårlige.

Mest lest

Arrangementer