Ukategorisert

Fordummende å mene det motsatte

Vis meg hvem din fiende er, og jeg forstår ofte hva du mener om ting du ikke kan noe om.

På Facebook har flere venner av meg de siste dagene delt en tekst omtrent som denne:

«Om fakta tar sosialister svært ofte feil. Kjenner du ikke fakta selv, anta derfor det motsatte. Da vil du ha minst 80 % rett.»

Det er bra at denne deles fordi den illustrerer to enorme problem.

1) Istedenfor å selv gjøre jobben med å finne fakta eller å innrømme at man faktisk ikke vet noe særlig om et emne, så baserer man seg på andre sine meninger. Man tar seg imidlertid heller ikke bryet med en grundig vurdering av synspunktene til noen man allerede har respekt for og som har vist seg som kunnskapsrike. Man ser rett og slett på hva ens politiske fiender mener – og inntar det motsatte standpunkt.

Når kommunister og sosialister demonstrerer mot noe USA gjør, for eksempel krigføring, rykker det i ikke-sosialistiske ryggmarger. «Da må jo krigføring være riktig.» Lesere av Liberaleren vet imidlertid at amerikanske liberalister er de sterkeste motstandere av slik krigføring. Hvorfor er da sosialistene mot disse handlingene. Deres ryggmargrefleks er den samme. Gjør USA det, må det jo være feil.

Likeledes er det ganske lett å spå hva noen vil noen vil mene om en sak dersom Trump er tilhenger av det. «Vi er mot!» Noen reagerer selvsagt instinktivt slik at de er for alt Trump er for. Demonstrerer «de rette» folkene mot Trump, er det for enkelte nærmest et bevis for at Trump jo må være «vår venn».

2) Det andre problemet er at det fører til en feilaktig og fordummende todeling. Det finnes bare to alternativer. Høyresiden og venstresiden. Og disse skal visstnok også være homogene, noe som opplyste mennesker vet at er direkte feil.

Nei, du trenger ikke å velge mellom pest eller kolera. Det finnes faktisk mange alternativer! Når det er valg i 2016 og hovedkampen er mellom Hillary Clinton og Donald Trump, tror mange at det er de to virkeligheter som man må velge mellom. Enten er du med oss eller så er du mot oss. «Vi må velge det minste ondet.»

Verden er imidlertid mer kompleks. Dessverre så tror mange at det motsatte av Demokratene er Trump og hans synspunkter. Dessverre tror mange at alternativet til Trump er Bernie Sanders. For liberalere er republikanerne og demokratene som regel politiske allierte som ønsker å styre menneskers liv. Forskjellen er bare hvordan de vil styre livet ditt.

I Norge tror mange av de må tilhøre venstresiden hvis de er mot fremmedfrykt. I Norge tror mange at man må være rik hvis man er mot skattlegging. I Norge tror amnge at alternativet er et forbud eller et påbud. Mange tror på et enkelt verdensbilde der det er oss – de gode – mot de andre – de onde. Ønsker de onde A, må vi velge B.

For å få dette til å gå opp konstruerer man nye verdensbilder der ting ikke baseres på fakte, kunnskap, innsikt, nyanserer, forbehold og problematisering av egne synspunkter. «De er vår fiende, og vi mener det motsatte.» Det er fordummende.

Mest lest

Arrangementer