Ukategorisert

Ordningen med snoking i skattelistene burde vært avviklet

Fra i dag er skattelistene for inntektsåret 2017 tilgjengelig på skatteetaten.no. Søk omfatter nettotall for personer og selskap.

Stortinget har heldigvis vedtatt at det skal logges hvem som søker i skattelistene. Innlogging brukes også til å tilgjengeliggjøre opplysninger om hvem som har søkt på hvem. Ved å klikke på en fane inne i søket vil du få opp en oversikt som viser navn, fødselsår, postnummer og poststed på den eller de som har søkt på dine skatteopplysninger.

Siden oktober i fjor har det blitt foretatt 1,6 millioner søk i skattelistene utført av tilsammen 440.000 ulike personer. Det er omtrent likt som året før. Til sammenligning ble det i året før loggføring av søk ble innført, gjennomført hele 16,5 millioner søk av nær 927.000 personer, melder Skatteetaten i en pressemelding.

Liberaleren mener at offentliggjøring av skattelister kan sammenlignes med å se inn i naboens vindu, lytte på andres telefonsamtaler eller snuse på post som er feiladressert. Det gjør forhåpentligvis ikke oppegående mennesker, og det bør være argument sterkt nok til at staten ikke skal oppmuntre til kikkermentalitet og misunnelse.

Personer i pressen mener offentliggjøringen bidrar til debatt om skattesystemet, men oppslagene vi får se i dag om kjendiser er dårlige bidrag til samfunnsdebatten.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer