Ukategorisert

Ønsker du lavere skatter og avgifter bør du bruke skattefinansierte penger mer forsiktig enn utgiftskåte politikere

Politikere som ønsker kraftig reduksjon i skatter og avgifter bør være forsiktige i bruk av skattefinansierte penger.

Hver krone som blir brukt i det offentlige må borgerne betale i form av skatter og avgifter. Det finnes ingen ting som er gratis i offentlig sektor.

NRK har oppslag om at FrPs Helge André Njåstad har lagt jobbmøte til feriested slik at opphold har blitt dekket gjennom reiseregninger av Stortinget. Trolig innenfor det gamle regelverket på Stortinget, men helt klart betenkelig; ikke minst fordi Njåstad representerer et parti som er for skattekutt. Vil du ha lavere skatter og avgifter må staten, kommunene og fylkeskommunene bruke mindre penger. Stortingsrepresentantenes reiseregninger er penger fra staten, finansiert av skatter og avgifter.

Stortinget har allerede innført strengere krav til dokumentasjon for stortingsrepresentantenes tjenestereiser. Om det nye regelverket er godt nok, er tvilsomt. Politikere er vanlige personer med gode og dårlige vaner. Bruk av mye penger, gjerne andres penger, er en stygg uvane.

Ulike konkurransevilkår
Praksisen i dag gir ulike konkurransevilkår mellom de ulike partiene. De største partiene med mange representanter kan reise betydelig mer på skattebetalernes regning enn de små partiene. At vi har et politisk system der vi vil at politikerne skal være mye ute og møte folk, er et system med ulike konkurransevilkår mellom partiene som kjemper hardt om de samme velgerne ved valg.

Dagens system sørger for at Liberalistene får det tøft ved valg, altså et system som gir sosialdemokratiske politikere betydelig bedre vilkår enn liberalere. At utgiftskåte politikere og parti vinner valg, gir høyt skattetrykk.

Norge fortjener en grundig debatt om reiseregninger, en debatt der målsettingen bør være lavere bruk av skattefinansierte penger og likere konkurransevilkår mellom partiene.

Mest lest

Arrangementer