Ukategorisert

Veldig små forskjeller mellom rødgrønn jordbrukspolitikk og jordbrukspolitikken til regjeringen

Staten la tirsdag fram tilbud i årets jordbruksoppgjør som øker jordbrukets brutto inntektsramme med én milliard kroner for 2020.

Dette gir en inntektsvekst på fem prosent. Økningen finansieres i hovedsak med økte bevilgninger over statsbudsjettet på 641 millioner kroner og prisøkninger på samme nivå som i jordbrukets krav med 249 millioner kroner. Prisforslaget vil ha svært beskjeden effekt for prisene i butikkene.I forutsetningene for tilbudet har staten lagt til grunn en bedring av markedsbalansen i sektoren i 2020, tilsvarende et samlet beløp på 250 millioner kroner, ifølge Regjeringen.no.

Uansett regjeringen ligger kursen i landbrukspolitikken fast. Selv med regjeringsparti som ønsker betydelig skatte- og avgiftslettelser, blir milliarder av kroner overført til landbruket.

Liberalister ønsker en politikk på dette området med mye mindre politisk styring. Det er et ønske som har stått fast i mange år med vekslende stortingsflertall og ulike regjeringer. Politikerne bruker skattefinansierte penger til å kjøpe seg oppslutning og arbeidsro, noe jordbruksforhandlingene bekrefter på en god måte.

Mest lest

Arrangementer