Ukategorisert

Danskene gjør det vanskelig med sperregrense på to prosent

Det var en spennende onsdag, spesielt spennende for danskene. Mange av oss i nabolandet som fulgte med på fikk en interessant kveld fra dekningen av valget.

Sosialdemokraten Mette Frederiksen blir ny statsminister. Lars Løkke Rasmussen får avløsning, til tross for at Venstre fikk et godt valgresultat.

Lav sperregrense gir de minste partiene gode kort i forhandlinger. Trolig for gode kort. Vi kjenner situasjonen godt fra Norge der KrF har stor innflytelse på politikken og vår sperregrense er på fire prosent.

Høy sperregrense har både fordeler og ulemper, men det er enklest å gripe fatt i fordelene. Mye vil være enklere om de minste partiene forsvant fra nasjonalforsamlingen. I norske forhold har liberalister gang etter gang irritert seg over både KrF og Venstre. Med en annen parlamentarisk sammensetning av Stortinget, ville irritasjonsmomentet trolig vært Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Lav sperregrense som Danmark har, gir de minste partiene uproporsjonalt mye makt. Lars Løkke Rasmussen la ikke skjul på at Danmark neste statsminister får veldig vanskelige forhandlinger.

Heldigvis kom ikke Stram Kurs over sperregrensen, selv om den kun er på to prosent. Noe er det lov å glede seg over etter et dansk valg.

Tags:

,

Mest lest

Arrangementer