Ukategorisert

Forutsigbar Venstre-avvisning fra MDG

Journalister pleier å leke stolleken med regjeringskonstellasjoner. Partier forsøker å skaffe oppslutning om politikken sin. Derfor var det innlysende at MDG måtte avvise Oslo Venstres frieri forleden.

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) fosser frem på meningsmålingene. I Oslo ligger de an til å måtte inkluderes i et eventuelt borgerlig flertall, selv om de rødgrønne fortsatt leder på målingene. De borgerlige partiene velger ulik taktikk mot FNB.

Høyre omfavner FNB og sier ja til samarbeid, selv om partiet står støtt på Oslopakke 3. Kanskje håper Høyre å ta luften ut av FNB-ballongen? De vil uansett måtte balansere bompengemotstandere i FNB og FrP med bompengetilhengere i Venstre og KrF.

For Venstre er situasjonen annerledes. På målingene er partiet klart svekket sammenlignet med valget i 2015. Samtidig vil et FNB på toppen av FrP bety et mer motstand mot bompenger på borgerlig side. Da spøker det for Oslopakke 3. Det er vanskelig nok for Venstre å regjere sammen med FrP på riksplan. Et FrP presset av FNB kan skape problemer for en grønn borgerlig politikk i hovedstaden.

Derfor valgte Venstre å forskuttere et borgerlig flertall ved høstens valg, og inviterer like godt MDG til å nøytralisere FNB (og FrP). Dersom det kan dannes et flertall med Høyre, Venstre, KrF og MDG uten FrP eller FNB kommer oppfordringen fra Venstre til MDG: Bytt side!

Det er nokså innlysende at MDG ville avvise en slik invitt. MDG er en del av et rødgrønt flertall i Oslo bystyre, og sågar med i byregjeringen sammen med Ap og SV. MDG går til valg på fortsatt rødgrønt flertall. Da kan ikke partiet begi seg inn på spekulasjoner om hva som vil skje dersom valgresultatet gir et annet flertall. MDG kunne like gjerne invitert Venstre til å bytte side. Dersom Venstre vil isolere ytterfløyer (FNB/FrP og Rødt) kan jo Venstre bytte side.. MDG har jo anstendighet nok til ikke å angripe et parti det sittende rødgrønne byrådet er avhengig av. Og kanskje vil være avhengig av også efter valget. Venstre trenger ikke ta dette hensynet. FNB og FrP sin politikk når det gjelder bompenger er den stikk motsatte av Venstres. Og alle disse partiene er tross alt i opposisjon og dermed fristilt.

Venstres utspill kan virke litt desperat, men frøet er sådd. Er det mulig med et blågrønt flertall som isolerer både FNB, FrP og Rødt? Oslo Unge Høyre er ikke avvisende. Kanskje kan Oslo Venstres frieri mobilisere blågrønne velgere til Venstre, i håp om å berge satsingen på kollektivtrafikk og gang- og sykkelveier som ligger i Oslopakke 3, og skape en mer sentrumsorientert politikk som er blågrønn istedenfor rødgrønn? Et flertall uten ytterfløyene i vippeposisjon.

0 0 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra Liberalerens arkiv

 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.
 • Nordmenn minst liberalistiske på to tiårNordmenn minst liberalistiske på to tiår
  Høyresiden må ta hovedansvaret for at nordmenn er blitt mer positive til statlig innblanding og reguleringer og mer negative til privatisering.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?