Ukategorisert

Valgteknisk samarbeid åpner for mange mulige konstellasjoner

I kommuner som driver etter formannskapsmodellen, kan vi få se mange ulike konstellasjoner i forbindelse med konstituering etter valg 2019.

Valgteknisk samarbeid er samarbeid uten politiske forpliktelser i forbindelse med valg i det konstituerende kommunestyremøtet i kommuner. I starten av valgperioden skal kommunestyrene velge alt fra ordfører til ungdomsråd. I forbindelse med møtet kan parti og grupperinger som står langt fra hverandre politisk, finne sammen gjennom valgteknisk samarbeid.

Kjersti Stenseng, partisekretær i Arbeiderpartiet, mener det er unaturlig med et samarbeid mellom Demokratene og Kristiansand Ap, ifølge Kommunal Rapport. Ja, det er unaturlig. Samtidig er det mulig å forsvare valgteknisk samarbeid, selv om Liberaleren håper Demokratene får så få posisjoner som mulig etter valg 2019.

Liberalistene kan også komme i posisjoner der lokallag får og sender henvendelser etter valget, i forkant av konstituering. Dersom utbyttet blir godt gjennom valgteknisk samarbeid bør lokallagene være fleksible om hvem de kan støtte som ordfører og varaordfører etter valgdagen mandag 9. september.

Det finnes mange eksempel på at de største partiene i Norge har inngått valgteknisk samarbeid med konkurrenter på tvers av politiske skillelinjer.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer