Ukategorisert

Flere burde hatt stemmerett

Lavere stemmerettsalder ville gitt flere personer med stemmerett.

Det er gode argument for stemmerettsalder på 16 år, argument du har sett på Liberaleren tidligere. Det finnes også argument mot lavere stemmerettsalder, eller argument mot allmenn stemmerett. Demokratiet er langt fra perfekt, men det er det beste vi har.

Ved valg 2019 er det vel 4,2 millioner personer med stemmerett. Det er en betydelig økning sammenlignet med valgene i 2011 og 2015. Det er stor økning i kategoriene Stemmeberettigede norske statsborgere med innvandrerbakgrunn, og Stemmeberettigede utenlandske statsborgere. Dette ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Kandidatene
I år stiller 54 254 kandidater til valg, 30 996 menn og 23 258 kvinner. Det er flest sosialdemokratiske kandidater, kandidater med røde og blåe slips. Blant kandidatene er det også blodrøde politikere, og frihetsforkjempere. Liberaleren setter naturlig nok mest pris på de liberalistiske kandidatene.

Tags:

Comments are closed.

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • Feirer du Thomas Jefferson?Feirer du Thomas Jefferson?
    Thomas Jefferson oppsummerte liberalismens kjerne i Uavhengighetserklæringen.
  • Keynes versus keynesianerneKeynes versus keynesianerne
    John Maynard Keynes var en økonom for depresjoner. Hans politiske forslag på 1930-tallet var ment for ekstreme forhold, og ikke som en medisin for enhver økonomiske forkjølelse, slik hans etterfølgere later til å tro.
  • Hva er østerriksk økonomi?Hva er østerriksk økonomi?
    Lær hva som skiller Hayek fra Mises, den østerikske skolen fra nyklassismen.