Debatt

Ungdommer som er avhengige av en oljedopet økonomi, har stemt Grønn Ungdom

Mens ungdommer krever mange skattefinansierte tilbud, fra fritidsklubber til ordninger i skolen, har skoleelever stemt Grønn Ungdom som er ungdomsorganisasjonen til Miljøpartiet De Grønne.

Norge har en oljedopet økonomi. Det er oljepenger som i stor grad sørger for en gigantisk offentlig sektor og mange ulike tilbud. Ungdommer krever mye av offentlig sektor, noen ganger mer enn man krever av foreldre og foresatte.

Norge skal i år bruke 238 milliarder kroner av oljeinntektene, et rekordstort beløp. Grønn Ungdom har i skolevalgkampen vist motstand mot petroleumsvirksomhet. Skal Norge bruke mindre oljepenger, må stortingsflertallet kutte i skattefinansierte utgifter. Grønn Ungdom eller Miljøpartiet De Grønne har ingen gode eller troverdige løsninger for en kuttpolitikk. At Grønn Ungdom får oppslutning på 10,8 prosent i skolevalget, viser at noe er riv ruskende galt. Det bør være skremmende for mange politikere, uansett alder.

Liberalister har ikke noe imot mindre bruk av penger på politiske vedtatte budsjett. Skal vi få til dette må politikerne på alle nivå redusere den skattefinansierte innsatsen. Den viljen er ikke tilstede, verken i regjeringen, på Stortinget, i fylkeskommunene eller kommunene.

AUF ble skolevalgets vinner, det største partiet. AUF går tilbake sammenlignet med valgene i 2017 og 2015, men framgang sammenlignet med valget i 2013.

Unge Høyre og FpU gjør det elendig. Unge Høyre gjør ett av sine dårligste valg siden 1989, mens FpU gjør sitt dårlige valg. Oppslutningen om partiene blant skoleelever bør være et tankekors både i ungdomsorganisasjonene og moderpartiene. For lite «høyrepolitikk»?

Unge Venstre gjør et fantastisk skolevalg, det beste siden 1989. Gratulerer! Oppfinnsomhet, nye løsninger og oppmerksomhet, var lønnsomt i skolevalgkampen.

Liberalistisk Ungdom går tilbake sammenlignet med 2017. Samtidig er det begrenset hvor mange stemmer Liberalistisk Ungdom kan få. Partiet ble nektet deltakelse i en rekke skolevalgdebatter.

Skolevalgresultatet for de største ungdomspartiene, pluss Liberalistisk Ungdom:
AUF: 26.6 prosent.
Unge Høyre: 12.9 prosent.
Grønn Ungdom: 10.8 prosent.
Unge Venstre: 10.2 prosent.
SU: 9.9 prosent.
FpU: 8.2 prosent.
Senterungdommen: 8.0 prosent.
Liberalistisk Ungdom: 1,0 prosent

Skolevalget gir ikke uttelling på valgdagen mandag 9. september, men valget blant elever viser trender. Miljøpartiet De Grønne, SV og Senterpartiet får trolig en morsom mandag kveld.

Høyre og FrP kan få en vond valgnatt. Om vi synes synd på partiene? Nei!

Alle tallene fra skolevalget, på skolevalg.nsd.no.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Gi en liten gave til LiberalerenGi en liten gave til Liberaleren
  Vi trenger Liberaleren som et sterkt talerør for den liberale høyresiden. Her er en mulighet til å hjelpe oss.
 • Godt nytt for pessimisteneGodt nytt for pessimistene
  I rapporten A World of Research presenterer Ipsos et utvalg av studier og analyser fra 2019, med innsikt om en rekke ulike temaer.
 • Norske tilstanderNorske tilstander
  På 1970-tallet startet Norge et oljeeventyr uten like, og det har siden lagt føringene for den norske økonomien.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.