Kommentar

Utvist for ytringer

Amerikaneren Greg Johnson ble lørdag pågrepet av politiet, og besluttet utvist av UDI, melder Aftenposten. Årsaken var at han skulle holde et innlegg på Scandza forum som ble arrangert på Torshov i helgen. PST ønsket å hindre sårbare i å høre på høyreekstrem amerikaner, ifølge avisen. Vi håper det er et feilsitat. En rekke motdemonstranter ble også arrestert og ilagt forelegg i samme forbindelse, for ordensforstyrrelser.

Det viser seg at politiets vurdering var frykt for at Johnson skulle påvirke disse sårbare til å utøve vold. Han har sagt mye rart før, i utlandet. Dette virker nærmere en legitim begrunnelse, men bevisbyrden for slikt må nødvendigvis ligge på politiet. Vi må også i et liberalt samfunn aktivt etterspørre og evaluere rimeligheten av en slik begrunnelse. Det bør eksempelvis ha vært nokså umiddelbar fare for vold. Johnsons forsvarer John Christian Elden melder i følge VG at det vil bli reist erstatningskrav mot den norske stat for ulovlig varetekt.

Særlig den første formodentlig klønete begrunnelsen fra politiet, ble lest med overraskelse av mange. Den står i fare for å påvirke ytringsklimaet negativt, og det er derfor viktig at politiet nå raskt begrunner hvorfor de gjorde som de gjorde. Det bør være en robust forklaring som trekker opp tydelige linjer for hva som er ok og ikke, så vi ikke må diskutere ytringsfriheten på udefinert grunn. Om beskyttelse av sårbare etableres som legitim begrunnelse for ytringsnekt, er det mye som kan rammes etterhvert.

Johnson er en klar politisk fiende for Liberaleren, men ytringsfriheten er ikke der for å beskytte våre venners ytringer. Den er verdifull når den beskytter det marginale, upopulære og motbydelige. Det hadde vært en vakker scene om demonstrantene utenfor arrangementet hadde protestert mot politiet så snart de kom for å hente Johnson. Den ultimate intellektuelle hederlighet er å ta dine fiender i forsvar mot urimelige overtramp, spesielt når ytringsklimaet er på din side, så ideene får møtes til ærlig kappestrid. Også når mange mener de er motbydelige.

Vi kan ikke akseptere at vi får uklare rammer for ytringsfriheten i Norge.

Mest lest

Arrangementer