Magasin

The Rise of Jordan Peterson

Jordan Peterson er usedvanlig kontroversiell. Han får folk på begge sider ned i skyttergravene. Når det skjer, blir jeg nysgjerrig og nyansert.

Nå er det laget en svært god og nyansert dokumentar om denne professoren. «The Rise of Jordan Peterson» av Patricia Marcoccia. Jeg så en norsk spesialvisning i regi av Civita forrige uke med et intervju med produsentene i forkant.

Jordan Peterson fotgrafert av Gage Skidmore.

Jordan Peterson ble kjendis nesten over natten da han i 2016 la ut en video der han protesterer mot Bill C-16 som skal beskytte transseksuelle, men som Peterson mener virker mot sin hensikt og krenker blant annet ytringsfriheten. En styrke ved dokumentaren er at filmskaperne har fulgt Peterson fra 2015. De startet filmingen før han ble kjent og har fulgt ham tett i hele veksten til stjernene.

I filmen kommer de alle til orde. Tilhengerne og motstanderne, og ikke minst Peterson selv. Hans gode sider blir vektlagt, samtidig som mer kontroversielle uttalelser ikke skyves under teppet. Han har til tider en ganske røff debattstil. Det er jo noe som fansen elsker.

Et av inntrykkene som jeg sitter igjen med etter filmen er viktigheten av å ikke mistolke sine meningsfeller. Jeg tenkte mye på det mens jeg satt i kinosalen. Det er så lett å male fanden på veggen og tolke alt i verste mening istedenfor å forsøke å forstå. Det er lett å skjønne at det blir slik. Du får mer applaus for retorikk der nyansene ikke kommer i veien for et godt poeng.

Noe annet jeg tenkte mye over var hvor viktig ytringsfriheten er. Alle gode krefter, uansett hvor de befinner seg på ulike politiske akser, bør verne om de frie ytringer. Det beste foredraget om ytringsfrihet som jeg har hørt, var av Kenan Malik som har en knallrød bakgrunn. I en tid der stadig flere blir krenket av den minste ting, er dette grunnleggende.

Filmen er genialt oppbygd og svært fornøyelig. Det var ikke bare jeg som lo godt av noen litt vel entusiastiske 15-åringer. Fansen til Peterson inneholder litt av hvert. Filmen viser mangfoldet, men aldri på en ufin måte. Et filmatisk høydepunkt er når vi får se et utdrag fra et tidlig foredrag med Peterson om gradvis utviklingen av totalitær meninger i møtet med et applauderende publikum. Det var litt ufint, men på en veldig subtil og elegant måte.

Noe av det fine er hvordan vi får se Jordan Peterson i en privat setting. Fra en smålubben start i 2015 frem mot dagens verdensstjerne. Han har en svært spesiell smak når det gjelder malerier hjemme i huset sitt, for å si det forsiktig. Du kan se litt av kunsten i traileren til filmen.

Den offisielle traileren til «The Rise of Jordan Peterson».

Filmen anbefales på det varmeste for alle som vil lære litt om personen og fenomenet Jordan Peterson. Se den hvis du får mulighet.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer