Kommentar

Nei, NRK, de rike betalte ikke 1,3 prosent i skatt

NRKs påstand om de rikes skattebidrag grenser til falske nyheter.

Statskanalen sprer ofte kampanjejournalistikk der en sak vinkles for å styrke oppslutningen om velferdsstaten, progressiv skatt, omfordeling og andre sosialdemokratiske verdier. Andre ganger publiserer NRK misvisende innhold av samme årsak – som med artikkelen ”Dei rikaste betalte 1,3 prosent skatt” (5/9/19).

Kampanjejournalistikk er ikke nødvendigvis gjort med overlegg, men som en konsekvens av at journalister er mer venstrevridde enn befolkningen for øvrig. Hver tredje journalist i Norge stemmer Rødt eller SV – noe som er høyere oppslutning enn de fire regjeringspartiene får til sammen.

Løgn, forbanna løgn og statistikk

Hvis du blir spurt hva du betaler i skatt, tenker du nok på hva du sitter igjen med i utbetalt lønn. Deretter vil du kanskje komme på at du betaler 25 % til staten for alt du kjøper, noe som for de fleste utgjør like mye penger som inntektsskatten.

Det ingen gjør er å regne ut pengene de har i banken, bolig, aksjer og andre verdier, for så finne ut hvor mye skatt de betaler relativt til dette. De fleste med noenlunde etablert økonomi betaler naturligvis lav prosentvis skatt i forhold til formuen sin. Jo mer du eier, jo større blir gapet.

Dette har NRK utnyttet når de påstår at “de ti riksete i Norge betalte 1,26 % skatt i fjor”. Dette er altså inntekt- og formuesskatten de betalte av samlet formue, men NRK formulerer seg tvetydig i overskriften – skatt av hva da?

Før NRK har opplyst om grunnlaget for utregningen, blander de kortene allerede i ingressen: “Trond Mohn hadde i fjor landets høgaste inntekt og den femte største formuen. Han betalte 3,3 prosent av formuen sin i skatt. Det er fire gonger meir enn skattebidraget til Kjell Inge Røkke.”

Det virker påfallende at NRK åpner med å nevne inntekt når utregningen går på skatt av samlet formue. Dette minner om den gjentatte sammenblandingen av inntekt og formue som preger debatten om økonomisk ulikhet for å fremstille gapet som mer dramatisk enn det det i realiteten er. 

NRK har derimot ikke sett på de rikes totale skattebidrag, kun inntekt- og formuesskatt. De totale skattene som betales gjennom deres eierskap – spesielt selskapskatt – unnlates fullstendig.

I realiteten blir dette å snu virkeligheten på hodet. I artikkelen kommer det frem at de ti rikeste i Norge tjente 844 millioner kroner i 2018, og betalte 816 millioner i skatt. Ifølge NRK er dette deres ”samlet skattebidrag”, selv om dette kun gjelder inntekt- og formuesskatt.

Dette innebærer at de rike betalte 96,5 % av inntekten sin i skatt i 2018. Dette er tross alt en mer korrekt fremstilling enn å ta utgangspunkt i bokførte verdier som enten har blitt beskattet tidligere eller som ikke engang er tatt ut i utbytte.

Kapital bør ikke beskattes

Hensikten med slike artikler er ikke folkeopplysning, men å spre splid og misunnelse ved å gi leserne en feilaktig forestilling om at de rike bidrar mindre til statskassen enn dem selv. Ikke overraskende har propagandaapparatet til Rødt brukt artikkelen til å lage reklamekampanjer i sosiale medier.

Slik blir NRKs “objektive” artikkel et bidrag i debatten om formuesskatt og ulikhet. Forhåpentligvis klarer en kritisk offentlighet å avsløre slik kampanjejournalistikk; dessverre er det mange aktører som har en ideologisk interesse av å holde mytene i livet, slik man også ser i den like misvisende påstanden om at “kvinner tjener 70 prosent av menn”.

Og la det være sagt: dersom det faktisk var slik at de rike kun betalte 1,3 prosent i skatt, ville det gitt grunn til jubel på vegne av norsk økonomi. Da ville færre kapitalister trengt å ta ut penger som er investert i produksjon av varer og tjenester for å betale skatt.

I dag er, utrolig nok, 1,3 prosent nærmere det tallet de rike får lov til å beholde av egen inntekt enn hva de betaler i skatt.

Takk til Anders Amdal Taftø for å ha gjort meg oppmerksom på dette!

0 0 vurdering
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments