Kommentar

Frihetskampen i Iran

Amnesty International rapporterer at minst 100 mennesker er drept i forbindelse med opptøyene i Iran, som oppstod etter at bensinprisen økte kraftig 15. November. Ledelsen har nesten klart å blokkere internettforbindelsen fullstendig, men lekkede videoer til omverdenen viser brutal vold fra iranske sikkerhetsstyrker som bruker gevær, vannkanoner, tåregass og batonger mot demonstranter. Lekkede bilder som viser patronhylser på bakken sammen med høy dødsstatistikk tilser også at det har vært brukt skarp ammunisjon.

Radio Free Europe/Radio Liberty: Iran rammet av dødelige drivstoffprotester

I følge Folkeretten har ikke sikkerhetsstyrker lov til å benytte seg av dødelig makt med mindre det er strengt uunngåelig for å beskytte mot overhengende trussel om død eller alvorlig skade. Landets øverste leder, Ali Khamenei, har derimot gitt klarsignal til sikkerhetsstyrkene om å slå hardt ned på demonstrantene som han omtaler som skurker. Irans innenriksminister har også ytret at myndighetene ikke lenger vil vise toleranse eller «selvkontroll» i møte med demonstrantene. #iranprotests kan følges på Twitter for jevnlige oppdateringer fra demonstranter og andre sivile om situasjonen i Iran. Redaksjonen advarer på forhånd mot sterke inntrykk.

Ytringsfrihet og rett til fredelig organisering er viktig og grunnleggende rettigheter som burde gjelde alle verdens borgere. Amnesty International har nå bedt FN om å ta ummidelbar aksjon mot iranske myndigheter for å stoppe undertrykkelsen av demonstrantene.

Iranian authorities must immediately lift all restrictions on access to the internet and social media to allow people to share information and freely express their opinions.

Philip Luther, Research and Advocacy Director for the Middle East and North Africa at Amnesty International.

For snart 2 år siden startet demonstrasjoner i Iran som først og fremst ble trigget av misnøye over den økonomiske styringen, men som senere inkluderte et ønske om mer frihet. 27. Desember 2017 ble en kvinne sett stående i Enghelab street med hijaben flagrende på en pinne. Vida Movahed ble et ikon og startet med dette en bevegelse kalt Girls of Enghelab Street, en serie protester mot obligatorisk bruk av hijab i Iran.

Vida Movahed med hijaben flagrende i Enghelab Street. Skjermdump: Youtube

Protestene i Iran har klare fellestrekk og viser at landets ledelse ikke er i stand til å ta vare på befolkningen på en forsvarlig måte. Det iranske folks misnøye kan være starten på undergangen til det autoritære regime. Det er på høy tid at Irans stolte folk får friheten de har krav på, og det må starte med friheten fra religiøse mørkemenn og deres ekstremt konservative styresett.

Mest lest

Arrangementer