#, Debatt

En hyllest til politikerne

Norske politikere får mye velfortjent kjeft. De fortjener imidlertid også ros. De er velmenende mennesker som legger ned mange timer med arbeid for å skape et bedre samfunn. Av og til med suksess, av og til uten.

Politikere får usedvanlig mye hets. Sosiale medier har ikke gjort det bedre. Banningen ved Dagsrevyen er flyttet ut i det offentlige rommet. Nå er det ikke slik at politikere er monstere. De er mennesker som ønsker å skape en bedre verden. De mener godt og er i all hovedsak hederlige mennesker. De utsettes for svært mange ufine kommentarer. For en systemkritisk avis som Liberaleren er det viktig å være tydelig på at vi setter pris på mye av det arbeidet som norske politikere gjør.

Bildet viser kjendiser og politikere anno 1895

Det norske samfunnet anno 2019 er nemlig ikke et helvete. De som blir født i Norge er usedvanlig heldige. Norge er et godt land å bo i. Landet er velstående og vi har stor grad av personlig frihet. Politikerne har mye av æren for dette. Norske politikere har gjort tilstrekkelig mye rett og unnlatt å gjøre for mye galt. Det er ingen selvfølge.

Selv om Norge bruker for mye oljepenger på å dope statsbudsjettet, er oljefondet et godt eksempel på langsiktig edruelighet. Det er ikke alle land som har klart dette.

Oljefondet er i skrivende stund verdt over 10 000 milliarder. Det er nesten 2 millioner per innbygger.

Nå er det selvsagt viktig å huske at gode intensjoner ikke er nok. Samtidig som mange er for kritiske til politikerne, er de for optimistiske når det gjelder det politiske systemet. Forbudet mot narkotika er et godt eksempel på hvordan resultatet kan bli skikkelig ille. Det samme er imidlertid også riktig på mindre åpenbare områder. Jeg personlig mener offentlig skole viser hvor lite politikken kan få til. Istedenfor samling i topp, får man samling i bunn.

Det er to inspirasjonskilder til denne artikkelen. Det ene er at jeg tenker at vi mennesker bør tilstrebe å være snillere med hverandre og tolke hverandre i beste mening. Den andre er denne artikkelen av Otto Brøns-Petersen. Den er god, så les den gjerne.

Med disse ord ønsker jeg alle en god jul.

Mest lest

Arrangementer