#, Debatt

Et korrumpert monopol

Da jeg var student, jobbet jeg som nattevakt på en bensinstasjon. Vi hadde en spilleautomat som stasjonen gjorde gode penger på. Folk tapte og vant tusenvis av kroner der i løpet av natten. Egentlig tragisk. På samme måte som det er tragisk å være feit eller alkoholisert. Avhengighet av gambling, mat eller alkohol er ikke særlig bra.

Ikke for individet, og heller ikke for samfunnet. Det skaper nemlig grobunn for paternalisme. Tanken om at man skal beskytte mennesket mot seg selv. Eller sagt på en annen måte: At mennesker lever på en måte som det politiske flertallet mener ikke er bra.

Maskinene på bensinstasjonen forsvant. De ble forbudt. De tilhørte nemlig ulike, konkurrerende private, veldedige organisasjoner. Så gikk det noen år, og nå kan man igjen se folk sitte for eksempel på kiosken der jeg ofte spiser en ostepølse eller en softis mer enn mitt legeme har godt av. Alle disse tilhører imidlertid monopolet til Norsk Tipping.

Norsk Tipping driver kraftig markedsføring for å øke gamblingen i Norge. Det er imidlertid få protester. De har nemlig bestukket idretten og kulturlivet med store beløp slik at de skal bli positive til og avhengig av Norsk Tipping. Dermed har de også balletak på det politiske flertallet som selvsagt ikke ønsker å legge seg ut med disse sterke grupperingene.

Nå vet vi jo hvordan det går med monopoler. Kundene, i dette tilfellet spillerne, lider. Det de får er dårligere odds. Det betyr at de taper mer penger enn de ellers. Bare se på bildet under. Jeg setter av og til en hundrelapp på Liverpool-seier. Hos Betsson og Unibet får du henholdsvis 1,70 og 1,71 i odds. Hos Norsk Tipping er det verre, bare 1, 67 i odds. Betyr det at de tror mer på Tottenhamseier? Tvert imot. De utenlandske selskapene gir 4,70 oh 4,60 på Tottenham, mens Norsk Tipping gir bare 4,20. Resultatet er mindre penger tilbake til spillerne. Monopolprofitt til Norsk Tipping.

Myndighetene prøver å hindre norske spillere i å få bedre odds og bankene spiller på lag. De har lett spill, for hvem vil jo forsvare kyniske utenlandske gamblingselskaper som utnytter menneskers spillavhengighet? Så derfor skal de som spiller reklameres inn i folden til Norsk Tipping der de taper enda større andel av det de spiller for.

Imens sitter idretten og kulturfolket på sin høye hest og håper på mest mulig bestikkelser. Systemet er umoralsk og det bør åpnes opp for fri konkurranse når det gjelder gambling.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Jeg har hvite privilegierJeg har hvite privilegier
  Morgenbladets sjekkliste er vanskelig å unnslippe.
 • Jeg er motstander av demokratietJeg er motstander av demokratiet
  Demokrati er en ineffektiv og umoralsk styreform.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
  Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.