Kommentar

FrP i opposisjon gir eggløsning

Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Bjørn Inge Bergestuen/FrP.
Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Bjørn Inge Bergestuen/FrP.

FrP bruker første dag i opposisjon på en effektiv måte. Bioteknologiloven skal revideres og utkastet ligger nå til behandling i Helse- og omsorgskomiteen. Det har lenge vært flertall i Stortinget for å tillate eggdonasjon. KrF, Sp og Rødt har vært i mot, men Ap, Frp, Venstre og SV er for. Dette har vært et vanskelig spørsmål for Høyre. Landsmøtet har stemt ja, men det er en sterk fløy i Høyre som er i mot. 

Nei til eggdonasjon var en av de biopolitiske seirene som KrF innkasserte under Granavolden-forhandlingene. Ikke bare kan FrP sørge for at Stortinget stemmer gjennom en bioteknologilov som har støtte av et flertall av den norske befolkningen, de kan også innkassere noen seire som kommer til å gjøre vondt i KrF. 

Det var viktig for KrF å stanse stortingsflertallet i biokonservative merkesaker som eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, mitokondriedonasjon, tidlig ultralyd og ikke-invasiv fosterdiagnostikk eller NIPT-blodprøve. Innflytelse i disse sakene gjorde at partiledelsen klarte å overbevise partiet om at det var rett å velge Høyre som regjeringspartner over Ap.

“Det gir oss i praksis vetorett,” skriver partiet på egen hjemmeside.

Norge har lenge hatt den mest biokonservative bioteknologilovgivningen i Europa. Vi har selskap av land med sterke katolske tradisjoner slik som Italia og Sveits. Det er nettopp den katolske kirken som har vært en pådriver for bioetikk som har svært restriktiv holdning til alt som kan lukte av bioteknologi og reproduktiv helse.

Evangelisk kristne i USA har omfavnet den katolske bioetikken og gjort politikk av den i nær allianse med venstreradikale feminister. Det er fra dette miljøet KrF hentet inspirasjon som førte til at de var det første politiske partiet i Norge som overhodet hadde politikk på bioteknologi. Det konkurransefortrinnet brukte de til å sette et sterkt KrF-preg på norsk bioteknologilovgivning. Med FrP tilbake i opposisjon ser det ut til at vi kan få en lov som er mer i tråd med folkeoppfatningen.

Diskusjonen om reproduktiv helse og biopolitiske spørsmål er preget av mye følelser, og mye synsing. Det bør det ikke være. Retten til å bestemme over egen kropp bør være utgangspunktet. Dersom staten skal gi innskrenkninger i retten til å råde over sin egen kropp bør dette begrunnes og rettferdiggjøres. FrP i opposisjon har tatt fra KrF vetoretten over andres kropper.

Det er godt å ha en mindretallsregjering igjen!

Mest lest

Arrangementer