Nyheter

Nominasjonskampen spisser seg til

Nominasjonskampen hos Demokratene begynner å bli spennende. Lørdag er det caucus i Nevada, som vil være med å forme den videre utviklingen.

Fivethirtyeight anslår at Bernie Sanders nå har 37% sjanse for å få rent delegatflertall til slutt. Beregningen for et relativt flertall – en plurality, ligger på 56%. Sanders’ tilhengere er urolige for at den siste situasjonen skal oppstå. Da får nemlig de såkalte super-delegates anledning til å legge tungen på vektskålen. Det er lite som tyder på at de vil stemme i favør av sosialisten Sanders.

Feel the Bern!

Forhåndsfavoritten Joe Biden fremstår nå nærmest sjanseløs. Alt momentum er tapt, og bankkontoen er tom. Biden ligger fortsatt på 11% – men sannsynligheten synker raskt. Det står ikke bedre til med Elizabeth Warren. Hun anslås å ha en 1% sjanse. Kampen om venstresiden i partiet er vunnet av Sanders. Pete Buttigieg – Mayor Pete – ligger også på 1%. Han mangler støtte fra minoritetsvelgere, som er svært viktige i nominasjonen. Amy Klobuchar fikk litt medvind fra New Hampshire, men hun har mindre støtte i andre deler av landet, og anses sjanseløs.

Den stigende stjernen er Mike Bloomberg. Han anslås til 9% vinnersjanse i øyeblikket, men prosenten stiger raskt. De neste delstatsvalgene blir svært avgjørende for ham. Om han gjør det noenlunde greit, er det mye som tyder på at de etablerte kreftene hos Demokratene vil stille seg bak ham. De er livredde for Sanders, og er i ferd med å miste troen på de øvrige moderate kandidatene (Buttigieg, Klobuchar og Biden). De må stille seg bak én kandidat ganske raskt for å kunne stå i mot Sanders. Super Tuesday er 3. mars, og da kan mye bli avgjort.

Bloomberg er svært lite populær i store deler av partiet. Én ting er at han pleide å være republikaner. En annen er at han anses å kjøpe nominasjonen med sin enorme formue. Bloomberg er betydelig rikere enn Trump. Venstresiden i partiet murrer høylytt over et mulig Bloomberg-kandidatur.

De neste par ukene vil avgjøre mye. Bloomberg kvalifiserte seg nylig til Nevada-debatten som ble arrangert i natt. Det var hans første debatt i nominasjonen.

Ampol.no: Kanskje Bloomberg burde holdt seg hjemme?

Om Bloomberg klarer å samle de moderate kreftene i partiet, kan vi se frem mot to 78 år gamle New York-milliardærer, som begge har byttet parti i hver sin retning, stille som sine relativt nye partiers presidentkandidater.

De var begge demokrater i 2001, før Bloomberg byttet til republikanerne for å stille til valg som New York-borgermester.

Mest lest

Arrangementer