Debatt

Overvåkningsamfunnet

I Kina har de hatt det lenge. Overvåkningssamfunnet er sannsynligvis et scenario mange autoritære politikere har hatt mange intime og våte drømmer om.

I Kina og andre land hvor politikerne har fått fritt spillerom, har den naturlige politiske utviklingen gått mye raskere enn i vestens demokratier, siden de ikke trenger å bruke flotte ord og overbevise befolkningen på forhånd, og ikke trenger å gjøre noe gradvis over tid.

De som oppfatter seg selv som egnet til å styre og bestemme over et helt samfunn og over våre liv, får jo i disse landene frie tøyler til å eksperimentere som de vil.

De har det jo egentlig enklere slik sett. Jeg vil tro at de fleste politikere ville ønske de hadde vært i en slik privilegert posisjon: Styre over menneskenes liv uten å måtte forsøke å overbevise dem om at dette er til det beste for dem først.

Det blir imidlertid interessant å se hvor mange ufrihetlige ideer politikerne får folk til å gå med på gjennom demokratiene fremover, og resultatet av alle de sosiale eksprimentene.

Selv om noe høres fint og flott ut, så er det ikke nødvendigvis slik at konsekvensene av deres politikk blir slik de hadde tenkt i virkeligheten.

Hva blir konsekvensene av Høyre og Ernas politikk?

Høyre og Erna Solberg har nå tatt et skritt i retning av mer overvåkning av borgerne, ved at de vil knytte IP-adressen PCen vår sender ut på internett opp til våre navn og identitet. Myndigheten vil da få muligheten til å se hva PCen din har vært inne på av diverse ymse gjennom lengre perioder i tid.

Jeg skriver din PC, for det er ikke sikkert at IP-adressen PCen din bruker på internett beskriver din aktivitet på internett. De kriminelle kan enkelt surfe igjennom din PC ved bruk av VPN, eller Tor-nettverket.

Tor-nettverket fungerer slik at alle som er koblet til det surfer gjennom hverandres datamaskiner, og dataene og IP-adressene bare blir et eneste rot.

Se for deg en tornado som virvler opp dataene til tusenvis av ulike brukere og blander det hele sammen i et eneste rotete kaos. I motsetning til dette, vil boligen til Erna Solberg og hennes mann, fremstå som svært ryddig i forhold.

Det er her i dette kaotiske informasjonshavet at kriminelle og politisk opposjonelle, samt kritiske journalister i undertrykkende regimer kan skjule identiteten sin på internett, og unngå at de undertrykkende regimene finner ut av identiteten deres.

Å begynne surfe på Tor-nettverket er enkelt, og man trenger ikke være en super-intelligent rakettforsker eller hacker for å få det til. Man trenger igrunnen bare å laste ned en bestemt nettleser for å få det til.

Av den grunnen vil stort sett alle kriminelle være her. Da hjelper det ingen verdens ting at yrkespolitikere med liten innsikt i hvordan verden fungerer; innfører et system som knytter IP-adresser opp til navn og identitet.

Siden kriminelle naturlig nok vil maskere seg, så vil vanlige lovlydige borgere være de som blir utsatt for overvåkning. Man kan som illustrert ovenfor meget enkelt unngå å bli overvåket på internett.

Hvis du vil lese en en utvidet versjon av denne artikkelen som går mer i dybde og bredde så har jeg lagt ut en slik versjon i min politikerblogg her som du er hjertelig velkommen til å besøke.

Mest lest

Arrangementer