Nyheter

Elkjøp bekjemper koronaviruset

Det private næringslivet gjør også en herlig innsats i bekjempelsen av koronaviruset. Ved å bruke ledig datakraft i sine butikker, har nå Elkjøp brettet opp ermene og utnytter den ledige kapasiteten i sine utstilte maskiner til forskning med mål om å finne en kur gjennom Folding@Home-nettverket.

Folding@Home-nettverket hjelper til med utformingen av nye medisiner. Dataene Elkjøp hjelper med å generere kommer raskt og åpent til å bli formidlet som en del av et åpent vitenskapssamarbeid mellom flere laboratorier rundt om i verden, noe som gir forskere nye verktøy som klarer å låse opp nye muligheter for å utvikle livreddende medisiner.

Alle monner drar, og det varmer et liberalisthjerte når slike ting skjer på eget initiativ, helt uten at en offentlig instans bruker rå makt. Det holder i massevis at vi som mennesker blir mer bevisste på hvordan vi ved enkle grep klarer å bidra til å støtte de sakene vi anser som gode.

Kanskje også Power blir inspirert til en vennskapelig duell om å donere med viktig datakraft?

Hjelp til, du også!

Ved å laste ned Folding@Home kan du selv donere dine ubrukte dataressurser til Folding@home Consortium.

Folding@Home-prosjektet ble startet av Pande-laboratoriet ved universitetet i Stanford. Via en spesiell programvare tar de i bruk ledig kapasitet på tusenvis av datamaskiner rundt omkring i verden, slik at de får forske på disse sykdommene på en effektiv, billig og spennende måte.

Proteinene kommer i mange forskjellige former og størrelser. Som antistoffer gjenkjenner proteiner virus og bakterier, og tillater immunforsvaret å bli kvitt de uønskede inntrengerne i kroppen. Med dette som bakgrunn har forskere sekvensert det menneskelige genom. Ved å lage en slags blåkopi for alle proteiner.

Utfordringen er å forstå hva disse proteinene gjør og hvordan de fungerer. Noe vi bidrar til når vi “folder”, altså bretter, et protein.

For å utføre sin funksjon, for eksempel som enzymer eller antistoffer, er proteinet nødt til å transformere seg til en bestemt figur. Denne selvbyggingen kalles “folding”, eller bretting på norsk. I ny og ne skjer det at proteinet bretter seg feil. Det leder til sykdommer som Alzheimers, cystisk fibrose, kugalskap, og en arvelig form for lungeemfysem.

Ikke bare bretter proteiner seg, men de gjør det altså så raskt som på en milliondel av et sekund. Dette er veldig raskt sett fra en menneskelig tidsskala, men det er faktisk bemerkelsesverdig lang tid for datamaskiner.

Det kan ta én dag å simulere et hundretalls nanosekunder. Dessverre bretter mange proteiner seg på millisekundtidsskalaen og dermed vil det ta 10 000 “CPU-dager” å simulere en bretting, noe som tilsvarer 30 “CPU-år”. Det er lang tid å vente på et resultat.

Her kommer Folding@home inn i bildet. Ved å installere et lite program på hundretusener av PC-er rundt omkring i verden og kjøre simuleringene parallelt, klarer man kutte ned denne tiden drastisk.

Teknisk sett kaller man det distribuerte databehandlingsalgoritmer, noe som i praksis betyr at hver maskin simulerer en liten bit av hver proteinbretting.

Mest lest

Arrangementer