Debatt

Likelønn og fotball

USA sitt kvinnelandslag som saksøkte sitt eget forbund for likelønn, tapte nylig i føderal rett.

Fotball og sport har generelt vært en fremmed fugl med tanke på likhet, men ikke nå lenger ser det ut til. Argumentet er at kvinner diskrimineres basert på deres kjønn. Det kan av og til være et gyldig argument, men er det korrekt i fotball?

USAs kvinnelandslag i fotball har kjempet en lang kamp for likelønn og erstatning, men lørdag var det over. De om lag 650 millioner kroner de forlangte i erstatning, ble avvist.

Foto: rachael.c.king

Jeg poppet ikke sjampisen, men det var grunn for en liten jubel for at likelønn ikke vant frem på denne saken. Spørsmålet mange stiller seg er hvorfor menn får mer betalt enn kvinner? Svaret er markedskreftene. Ikke diskriminering.

Inntektssiden til fotball består grovt sett av tre deler. Den består av sponsorer, TV-inntekter og tilskuerinntekter. Siden herrefotball er vanvittig populært, tjener de enormt mye penger. Menn bruker også mer tid på “å se på sport”, mens kvinner bruker sin tid og penger på andre ting.

Langt flere er villig til å bruke penger og tid for å se menn enn kvinner i kortbukse løpe etter en ball, enten på fjernsyn eller på stadion. Akkurat det samme er grunnen til at det er høyere lønn for kvinnelige modeller, og høyere inntekt for kvinnelige kunstskøyteløpere.

Det har ingenting med likestilling eller likelønn å gjøre at kvinner får lavere lønn enn menn, selv om det selvsagt er kjipt å få mindre penger for å utøve samme sporten. Dog ser jeg ingen som klager fordi en norsk 3. divisjonsspiller tjener mindre enn Barcelona-spiller. Alle forstår at det har med dyktigheten hos spilleren, og hva slags inntekt en klubb med 50 tilskuere kan genere. Livet er urettferdig også for menn.

Kvinner blir ikke nektet å spille fotball, og har egne ligaer og turneringer hvor betalingsvilligheten til konsumenten speiler lønnen kvinner til slutt får. Vi ser at interessen er på vei oppover, noe som sannsynligvis vil gi økt inntekt for kvinner fremover.

Hva folk vil se, og hva de vil betale for å se, styrer dette. Vi kaller det markedskrefter. Det er ikke statens oppgave å blande seg inn i toppidrett og bestemme lønninger og regler. Vi får håpe det forblir sånn.

Mest lest

Arrangementer