Debatt

80 år siden Churchill ble statsminister, etter skandale i Norge

I dag er det 80 år siden Winston S. Churchill ble utnevnt til statsminister i Storbritannia. Det ikke så mange er klar over er at Churchill aldri hadde blitt statsminister, hadde det ikke vært for en hendelse i lille Kvam og Sel i Gudbrandsdalen. For en stakket stund var disse bygdene i Norge verdens midtpunkt og endret historien for alltid.

Kort fortalt: Hitler angrep Norge 9. april, statsminister Neville Chamberlain forsøkte å stanse okkupasjonen ved blant annet å sende  ubrukelig trent og utstyrte tropper til Åndalsnes. Meningen var at disse skulle slå det tyske angrepet tilbake gjennom Gudbrandsdalen. Men utfallet ble  katastrofalt. Vi hørte mye om den vellykkede gjenerobringen av Narvik samme vår, i årene etter krigen, mens det ble snakket minst mulig om fiaskoen i Gudbrandsdalen.

1300 døde og sårede briter var ikke bare en militær skandale, det var et politisk sjokk, som førte til Neville Chamberlains fall. Slaget i Gudbrandsdalen var første gang britiske og tyske soldater barket sammen på land under 2. verdenskrig. Med tanke på hvordan krigen utviklet seg, var 1300 døde og sårede et beskjedent antall, men i mai 1940 gjorde slike tapstall et voldsomt inntrykk. Debatten som fulgte i det britiske parlamentet, som endte med at Churchill ble statsminister, er legendarisk og kalles The Norway Debate. Vii kan anbefale denne grundige og spennende gjengivelsen i Wikipedia.

Det er skrevet kilometer av sider om Winston S. Churchill og hans betydning for utfallet av 2. verdenskrig. Vi vil ikke gjenta dette, men synes det er verdt å tenke på følgende når det gjaldt valget av ham som statsminister: Churchill hadde aldri kunnet blitt valgt som et lands leder i dag, rett og slett fordi han drakk for mye. Er det noe som slår en ved Churchill, så er det hans utømmelige energi og kreativitet, som var helt nødvendige egenskaper for å seire til slutt. I dagens politiske klima hadde valget av en statsminister med så åpenbare alkoholproblemer vært umulig. Partiledelser og media ser ut til å sette politisk og personlig korrekthet høyere enn alle andre egenskaper. Kanskje vil disse holdningene settes til side nå, nå som vi vil trenge en ny mirakelmann- eller kvinne, for å rydde opp etter koronakrisen.

Mest lest

Arrangementer