Magasin

Nettleser for et mangfoldig internett

Når det kommer til valg av nettleser har vi som brukere et hav av muligheter. De fleste kjenner nok til og bruker nok nettlesere som Chrome, Edge, Opera, Firefox, eller Gud forby, Internet Explorer. Disse nettleserne fungerer til sitt bruk, men er du som meg opptatt av personvern, sikkerhet og surfing uten forstyrrende annonser, er Brave et utmerket alternativ.

Brave er bygd på Chromium og støtter dermed de fleste av utvidelsene Chrome har. I tillegg til å støtte Chrome-utvidelser har Brave innebygd annonseblokkering. Annonseblokkering er ikke noe nytt, men måten Brave gjør det på er det. Brave blokkerer vanlige annonser på nettsider, men lar deg få målrettede annonser ut ifra lokal nettleserhistorikk og gjør dermed tredjeparts sporing overflødig.

Brave lar deg skru på målrettede annonser via sitt system Brave Rewards. Brave Rewards gir deg som ser annonser hele 70% av annonseinntektene, mens resten går til Brave. Annonsene i Brave dukker opp som varsler på forskjellig vis avhengig av enheten du bruker. Når varselet dukker opp, kan du velge å se den mot en liten utbetaling av BAT (Basic Attention Token) til din digitale lommebok, eller ignorere den.

Slik kan en annonse i Brave se ut. Skjermdump: Christoffer Miranda

Uansett om du velger å se annonser eller ignorere dem, gir Brave deg muligheten til å velge. Du kan i tillegg velge hyppigheten på annonser fra Brave fra 1-5 per time, eller skru det helt av. Valget er uansett ditt, noe i hvert fall jeg setter pris på. 

På Ethereums blokkjede kan hvem som helst programmere smartkontrakter og utstede ulike typer tokens. Slike tokens kalles ofte for programmerbare penger da de kan utformes med de funksjonene og egenskapene en ønsker. Det kan utstedes et gitt antall, med konstant inflasjonsrate eller bli styrt av mer avanserte økonomiske mekanismer. Ethereum-tokens kan representere både fysiske og virtuelle eiendeler. Gull kan representeres med eierskap av tokenen DGX, mens noe så immaterielt som din oppmerksomhet er altså representert av BAT.

Til tross for å få betalt for å se annonser vil du ikke tjene deg rik med det første, og det er heller ikke intensjonen bak systemet. Intensjonen bak systemet er å fjerne mellommennene som overvåker og utnytter din personlige data om forbruk og vaner til egen vinning, og erstatte det med et system der forbrukere kan støtte innholdsskapere direkte ved å donere BAT. Man kan sette opp månedlige donasjoner til de sidene du tilbringer mest tid på, man kan støtte Youtubere som har mistet sin annonseinntekt fordi innholdet i videoene bryter med YouTubes retningslinjer (slik som å prate om kryptovaluta eller videoer som nevner noe om coronaviruset) eller betale for innhold bak betalingsmur.

Brave og BAT er et skritt i riktig retning når det kommer til å ta tilbake noe av makten på internett. Ved å gjøre deg og din data til forbruker av internett igjen fremfor produktet som blir solgt, vil vi kunne få et friere og mindre sensurert internett igjen.
Vær modig, velg Brave.

Mest lest

Arrangementer