Bakgrunn

50 år siden dannelsen av RAF

I dag er det femti år siden Rote Armee Fraktion (RAF) ble dannet. I nesten tretti år fra gruppens opprettelse i 1970 til oppløsning i 1998 terroriserte den Vest-Tyskland med mål om en sosialistisk stat.

RAFs røtter kan spores tilbake til 1960-tallets studentopprør i Vest-Tyskland hvor antirasisme, kvinnefrigjøring og antiimperialisme var fanesakene for ytterste venstre. Vel så viktig var kritikken av oppgjøret med den nazistiske staten, som ytterste venstre hevdet – med rette – ikke var blitt gjort grundig nok.

Logoen viser hvor “fredelig” gruppen var.

Stifteren av RAF, Ulrike Meinhof, hadde lenge vært aktiv i det tyske kommunistpartiet, og ble stadig mer radikalisert. Sterkt påvirket av Leninisme og Maoisme startet gruppen å rane banker og å bombe amerikanske militære fasiliteter i det de selv kalte en antiimperialistisk kamp.

Fra 1970 til 1998 var RAF var ansvarlig for 34 mord, i tillegg til utallige ran, bombinger og kidnappinger. 

5 1 vurdering
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?Bærekraftsmålene – klima som den store samlende sak?
    Klima og miljø er del av bærekraftsmålene. Hvordan skal dette samle menneskeheten? Og hvordan var det nå med rettsstaten? Siste og fjerde del av en artikkelserie om bærekraftsmålene – med en oppsummering.
  • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
    Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
  • Ny moderne rettsstatNy moderne rettsstat
    John Rawls rettferdighetsteori er et forsøk på å begrunne politisk makt og se statens funksjon gjennom nye øyne – eller kanskje heller bak et slør?