Magasin

80 år med McDonald’s

I dag er det 80 år siden den første McDonald’s åpnet i San Bernardino, California. Den ble stiftet av brødrene Richard and Maurice McDonald. Selve franchisen med den kjente logoen kom i 1953 og brødrene solgte kjeden i 1955 som er da kjeden selv regner sin stiftelse. McDonald’s kom til Norge i 1983.

Hva er det så med McDonald’s? Jeg må innrømme at de ikke har spesielt god mat. Det er lett å finne bedre burgere. Jeg er kanskje blitt litt matsnobb på mine eldre dager. For er det en ting rike, fine mennesker med kulturell bagasje ikke liker, så er det McDonald’s.

Den er et symbol på amerikansk kapitalisme og kulturimperialisme, med dårlig kvalitet på maten og kunder som ikke passer inn i det gode selskap.

Foto: Cruiser (CC BY-SA 3.0)

Kapitalisme for de fattiges skyld

McDonald’s illustrerer et viktig poeng. I sosialistisk propaganda er kapitalisme noe for de rike. Mennesker som velter seg i ufortjent rikdom på bekostning av de mange. Sannheten er imidlertid ikke så enkel. Få har gjort så mye for fattige mennesker som kapitalister på jakt etter profitt.

Jeg har nemlig likt McDonald’s en gang i tiden. I min ungdom da jeg var student og fattig. Ettersom jeg fikk utdannelse og jobb og en helt annen økonomisk og kulturell kapital, så endret smaken min seg. Jeg spiser nå bedre burgere andre plasser.

Det er imidlertid noen som elsker menyer på McDonald’s. Mine skoleelever. For et par dager var jeg på tur med dem og hadde da allerede tenkt litt på å skrive denne artikkelen. Jeg spurte derfor flere av elevene om hvorfor de likte McDoanald’s så godt. Svarene kom fort.

Det er billig. Det er enkelt å spise.

For mennesker som ikke har så mye penger, for eksempel ungdom, er McDonald’s en mulighet til å få noe billig, enkelt og godt. Dette er noe vi ikke bør kimse av, men ta på alvor.

Nå oppfordrer jeg imidlertid alltid elevene til å prøve noe annet når vi er på tur. Spesielt i land der selv kvalitet er billig ut fra norske forhold. Det betyr ikke at man ikke skal verdsette det at ungdom får noe de liker.

McDonald’s er ungdommens restaurant. Gratulerer med dagen!

Mest lest

Arrangementer