Nyheter

Russland etterforsker Finland for krigsforbrytelser

Russland begynte 20. april en offisiell etterforskning av finske krigsforbrytelser under fortsettelseskrigen, eller Jatkosota som den heter på finsk, fra 1941 til 1944. Etterforskningen er basert på nylig frigitte dokumenter fra fra arkivene til det russiske etterretningsbyrået FSB.
 
Det har blitt satt opp en undersøkelseskomité for å undersøke forholdene i 14 leirer i Øst-Karelen og det karelske nes hvor 7000 fanger ble drept i gasskamre, skutt eller levende begrave. Leirene hadde angivelig opptil 24 000 fanger, hvorav 8000 var russiske sivile og 2000 barn. 
 
Det kan virke litt usannsynlig for de av oss som har studert andre verdenskrig og spesielt de finske krigene i perioden.
 
Er det noen reell forbindelse til disse påstandene om at den finske regjeringen systematisk utførte krigsforbrytelser mot den russiske befolkningen i den avsidesliggende Karelen under krigen? Vi må dele anklagene i to deler.

Det stemmer at det var leirer for krigsfanger og sivile i disse områdene områdene. Vanligvis regner man med at det har vært ni leire. Finland okkuperte deler av Øst-Karelen under fortsettelseskrigen og holdt området helt til slutten av krigen.

Det andre spørsmålet som den nyopprettede russiske komiteen skal se på, nemlig at det ble begått krigsforbrytelser i disse leirene, er vanskeligere å ta på alvor.

Finske forskere har lenge tilbakevist påstandene. Det har vært gjennomført minst en offentlig undersøkelse som har bekreftet at det var høy dødelighet i disse leirene, men at det hovedsakelig skyldtes sult og motgang vinteren 1942 på grunn av den ekstreme kulden den vinteren. Finland hadde problemer med matforsyningen til hele befolkningen hjemme.

Påstandene fra Russland er ikke nye. De kommer tilbake med jevne mellomrom. Omtrent hvert tiende år legger de frem bevis for påstandene, men bevisene holder ikke når man ettergår dem nærmere.

En forklaring på denne oppførselen er at president Putin har et sterkt behov for å omskrive bildet av andre verdenskrig. Spesielt bildet av den «store patriotiske krigen» som russerne kaller Østfronten under andre verdenskrig. Den har blitt en sterkt forsterket myteformasjon i det offentlige Russland.

Seieren over Nazi-Tyskland blir vanligvis fremhevet hvert  år, og kritikk av Josef Stalins styre i landet har i stor grad blitt feid under teppet. Stalin-kulten nådd nye høyder i det siste med den nyopprettede basilikaen dedikert til de væpnede styrkene i nærheten av Moskva.

Seiersparaden til det finske militæret som feirer gjenerobringen av Vyborg, 31. august 1941. Foto: Ukjent/Det finske militærmuseet.
Seiersparaden til det finske militæret som feirer gjenerobringen av Vyborg, 31. august 1941. Foto: Ukjent/Det finske militærmuseet.

I tillegg er det er liten eller ingen kunnskap i russisk offentlighet om vinterkrigen fra 1939 til 40, som kalles Talvisota på finsk. Vinterkrigen er ikke like interessant å minnes offentlig, selv om det var en russisk seier mot Finland. Vinterkrigen foregikk i samme perioden som Molotov–Ribbentrop-pakten gjaldt. Denne ikke agresjonsavtalen delte Europa inn i en tysk og en sovjetisk interessesfære.

Mest lest

Arrangementer