Debatt

Farlig vei for samfunnet

Det er en farlig vei samfunnet går mot når det settes krav til å fjerne statuer av historisk betydningsfulle personer. At noen av disse menneskene som har fått en statue hadde svin på skogen, spesielt sett med dagens moral og menneskesyn, betyr ikke at de var ensidig ondskapsfulle og dårlige mennesker.

Grunnen til at de har fått et minnesmerke er ikke det fæle de gjorde, men det eksepsjonelle de gjorde i datidens kontekst. Å vinne over nazistene som Winston Churchill gjorde, er en bragd vi bør være glad for.

Det finnes mennesker som har hatt historisk betydning som undertegnede misliker. Karl Marx, Friedrich Engels og Che Guevara kan vi ha gode argumenter for å hevde var både homofobe og rasister. Mange var det i den tiden de levde. Å fjerne statuer av dem fra jordens overflate vil ikke løse noen problemer nå, ei heller vil det gjøre verden bedre.

Jeg tror dette handler om grupperinger som vil ta kontrollen over historien og forme den til egen politisk vinning. «Den som kontrollerer fortiden kontrollerer fremtiden: Den som kontrollerer nåtiden kontrollerer fortiden» sa George Orwell. Det kan virke som målet er mer det enn å bare ta rasister.

Noe av det viktigste vi gjør er å verne om historien uredigert og uforandret. Lære fra våre forfedres feil, og heller jobbe mot en bedre fremtid.

Tags:

Mest lest

Arrangementer