Nyheter

Liberale demokratier under press i Øst-Europa

I løpet av sommeren har Polen hatt presidentvalg, og Søndag 12. Juli ble det klart at sittende president Andrzej Duda fra partiet Lov og rettferdighet (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS) skal styre landet i 5 år til. PiS kan ses som konservative gjennom deres ønsker om strengere straffer for forbrytelser mot liv, helse og eiendom, men partiet er også for stor statlig innblanding i økonomien og mener at det er statens ansvar å bygge større solidaritet mellom de som har lykkes og de som har falt utenfor Polens økonomiske fremskritt. Siden 2005 har partiet inntatt en mer verdikonservativ posisjon med hensyn til den katolske kirken, og motsetter seg blant annet legalisering av aktiv dødshjelp, abort, mildere rusmidler og registrering av homofile par. Partiet har i løpet av de siste månedene fått mye kritikk for sin anti-LGBTQ holdning, hvor president Duda selv har uttrykt at homofile i Polen promoterer en ideologi som er farligere enn kommunisme.

Eros Bendato av Igor Mitoraj. Skulpturen finnes i Krakow, Polen. Foto: Roman Polyanyk

Ingen beskyttelse for kvinner i voldelige forhold

Marija Pej?inovi? Buri?. Foto:
Bundesministerium für Europa,
Integration und Äußeres / CC BY

For bare 6 dager siden annonserte den polske regjeringen at de ønsker å trekke seg ut av Istanbul-konvensjonen, noe som har skapt stor bekymring på tvers av Europa. Istanbul-konvensjonen, eller Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner som den formelt heter, er en internasjonal konvensjon som sikter på å øke kvinners sikkerhet. Fredag ettermiddag etter regjeringens utspill masjerte hundrevis av mennesker i Warszawas gater i protest mot regjeringens planer om å trekke seg fra konvensjonen. Regjeringen forsvarer utspillet med at Istanbul-konvensjonen ikke respekterer religion og legger føringer på hvordan barn og unge undervises om kjønnsroller. Les mer her under artikkel 14 for hvilke føringer som inngår i Istanbul-konvensjonen. Europarådet kaller Polens ønsker om å trekke seg ut av konvensjon for bekymringsverdig, og Europarådets generalsekretær Marija Pej?inovi? Buri? uttalte følgende:

Announcements by government officials that Poland should withdraw from the Istanbul Convention are alarming. The Istanbul Convention is the Council of Europe‘s key international treaty to combat violence against women and domestic violence – and that is its sole objective. If there are any misconceptions or misunderstandings about the Convention, we are ready to clarify them in a constructive dialogue. Leaving the Istanbul Convention would be highly regrettable and a major step backwards in the protection of women against violence in Europe.

– Marija Pej?inovi? Buri?, COE Secretary General

Ungarn truer pressefriheten til uavhengige aviser

Statisminister Viktor Orban. Foto:
EU2017EE Estonian Presidency/CC BY

Polen er ikke det eneste landet som har vært en bekymring for Brüssel og vist mangler når det gjelder domstoler, pressefrihet og rettigheter for LGBTQ-personer. Fredag 24. Juli ble redaktøren for Ungarns ledende uavhengige nettavis Index sagt opp. I følge ham selv skyldes oppsigelsen at han skrev om statlige forsøk på innblanding i avisen utenfra og fordi han la ut et barometer som viser Index sin uavhengighetsgrad. En måned etter at han endret stilling på barometeret fra grønn til gul sone ble han sagt opp fra stillingen som sjefsredaktør. Som en reaksjon på dette valgte tusenvis av ungarere å masjere mot statsminister Viktor Orbans kontor på fredag for det de mener er et angrep på pressefriheten. Samme dag valgte tre redaktører og 80 journalister fra Index å si opp jobben i et forsøk på å legge press på nettavisen etter at eieren nektet å gjeninnsette ex-redaktør Szabolcs Dull.

5 3 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • På tide å stanse trosstøtten?På tide å stanse trosstøtten?
  Når Staten skal støtte alle, må den også velge hva som er innenfor og utenfor. Det er ikke uproblematisk.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.